Hoeveel houtstof zweeft er op uw werkplaats? Hout is een ecologisch en veelzijdig materiaal dat hernieuwbaar, duurzaam en klimaatvriendelijk is. Het is een van de oudste bouwmaterialen van de mensheid en wordt gebruikt voor pallets, papier, meubels, muziekinstrumenten, vaten, boten, ramen, deuren, terrassen en meer. Bij het machinaal of met de hand bewerken, zagen, hakselen of slijpen van hout, houtmaterialen of houtcomposieten ontstaat onvermijdelijk houtstof. Wanneer de werkplaats wordt schoongemaakt, verspreidt neergeslagen houtstof zich in de ruimte en wordt ingeademd.
Meer weten? Lees snel verder over de gevolgen én de oplossingen voor stofafzuiging bij houtbewerking.
Wij hebben alle noodzakelijke informatie over de gevaren en het belang van stofafzuiging van houtstof op de werkplaats voor u samengevat in een handige whitepaper. Na het invullen van het formulier ontvangt u het document binnen enkele minuten in uw mailbox.
Houtstof kan niet alleen schadelijk zijn voor de gezondheid van werknemers, maar ook leiden tot storingen aan machines, productielijnen en laadbanden. Daarnaast kan het zorgen voor slijtage van materiaal, zoals banden van heftrucks, waardoor extra kosten ontstaan. Met de juiste professionele luchtreinigers reduceer je de ziekmakende vervuiling, waardoor een gezonde werkomgeving ontstaat.
Het is belangrijk om te kijken naar de grootte van de werkplaats en de hoeveelheid houtstof die vrijkomt bij het bewerken van hout. Als specialist op het gebied van stofafzuiging, adviseren we je graag welk luchtreinigingssysteem het meest geschikt is voor jouw situatie.
Ja, er zijn wettelijke richtlijnen voor stofafzuiging in de houtbewerking. De Arbowet schrijft voor dat werkgevers verplicht zijn om hun werknemers te beschermen tegen gezondheidsrisico’s die voortkomen uit blootstelling aan gevaarlijke stoffen zoals houtstof. Euromate helpt je hierbij door middel van het installeren van goede afzuiging voor houtbewerking.