Taal
 • Expert op het gebied van luchtzuivering
 • Wereldwijd oplossingen op maat
 • Al 49 jaar ervaring
 • Expert op het gebied van luchtzuivering
 • Wereldwijd oplossingen op maat
 • Al 49 jaar ervaring

DS Smith

“De luchtfilters en het meetsysteem zijn de ideale oplossing om de luchtkwaliteit op peil te houden.”
Pieter Stoevelaar, Cluster Director Heavy Duty bij DS Smith
Dust Free Industrial Luchtreiniger
Productiehal luchtkwaliteit
Introductie

Introductie

DS Smith is wereldwijd een toonaangevende producent van (golf)kartonnen verpakkingen, een innovatieve papierfabrikant en Europa’s grootste karton-
en papierrecycler. DS Smith heeft klanten van elke omvang in vrijwel elke denkbare industrie. Het hoofdkantoor is gevestigd in London en wereldwijd zijn er meer dan 300
vestigingen. Het bedrijf actief in 34 landen en heeft het ongeveer 30.000 mensen in dienst.

Bij de industriële heavy duty verpakkingen wordem golfkartonnen verpakkingen gemaakt van extreem zware kwaliteit in grote formaten, waar over het algemeen zware gewichten in gaan. Naast de octabins die onder andere gebruikt worden voor het vervoeren van granulaat, worden er verpakkingen gemaakt voor fietsen in het hogere segment en voor diverse toepassingen in de automotive branche.

Er werken zo’n 220 mensen op de vestiging en de totale bedrijfsoppervlakte bedraagt ruim 55.000 m2. In oktober 2023 bestaat de heavy duty divisie 60 jaar. Veiligheid en het welzijn van het personeel hebben hoge prioriteit bij DS Smith. Zo zijn er op het moment van het referentiebezoek al 2909 dagen geweest zonder bedrijfsongeval waarbij verzuim nodig was.

luchtfilter sensoren binnenlucht
Het bedrijf

Binnenklimaat op peil houden

Pieter Stoevelaar is Cluster Director Heavy Duty bij DS Smith. Hij is al 23 jaar werkzaam bij het bedrijf en sinds 2015 actief in zijn huidige positie. In de productiehal waar de rollen papier worden samengevoegd tot kartonnen platen, is stoom en temperatuur nodig om de lijm te activeren. Hierdoor is het erg warm. Doordat het een oud gebouw is, heeft men te maken met vocht. Hierdoor ontstaan sporen/schimmels die zich via de lucht kunnen verspreiden, maar niet gevaarlijk zijn voor de mens. Vanwege deze omstandigheden zijn er aanvullende maatregelen nodig om het binnenklimaat op orde te houden.

 

Kartonnen platen fijnstof
De Uitdaging

Veel fijnstof

Omdat bij DS Smith het welzijn van het personeel topprioriteit heeft, werd de luchtkwaliteit al goed in de gaten gehouden. Na nieuwe metingen en onderzoek van een gespecialiseerd adviesbureau in Denemarken kwam eind 2022 het advies om aanvullende actie te ondernemen. Pieter Stoevelaar vertelt: “Door het betrokken adviesbureau werd aangeraden luchtfilters in te zetten en daarbij de luchtkwaliteit voortdurend te meten, om zodoende de sporen te minimaliseren en onder controle te houden. In overleg met de gespecialiseerde Arbo-deskundige hebben we vervolgens een risico-inventarisatie (RI&E) opgesteld.”

 

Sensoren meten luchtkwaliteit
De Oplossing

Filteren en meten

In een van de andere hallen van DS Smith werd al gebruik gemaakt van de Dust Free Industrial 8500 luchtreinigers van Euromate. Er was hier namelijk sprake van teveel stof in de lucht, wat ontstond bij het bewerken van het golfkarton. Pieter Stoevelaar: “Na contact met de adviseur en een inventarisatie ter plaatse bleek dat Euromate ook een goede oplossing had voor de luchtkwaliteit in de productiehal waar het karton gelijmd wordt. Naast het filteren van de binnenlucht kan de luchtkwaliteit ook continu gemeten worden met sensoren.”

Hij vervolgt: “Uit het contact met Euromate bleek dat het inzetten van een serie modulaire Dust Free Industrial 8500 units met een speciaal filterpakket een goede oplossing zou zijn om de binnenlucht op peil te houden. Daarnaast werd het meetsysteem (Air Monitor System 5) aanbevolen, zodat de luchtkwaliteit continu gemonitord wordt. De sensoren meten PM 10, PM 2,5, PM 1, de temperatuur en de luchtvochtigheid. De maandelijkse meetrapportage wordt samen met luchtmonsters opgestuurd naar ons adviesbureau in Denemarken. Op deze manier wordt regelmatig onderzocht of de luchtkwaliteit binnen de juiste bandbreedte blijft.”

DS Smith luchtkwaliteit meten
De ervaringen

Geen reden om het niet te doen!

Pieter Stoevelaar sluit af: “De luchtfilters en de meetsensoren zijn zo’n drie maanden geleden geïnstalleerd. De ervaringen met Euromate zijn prima, de reactietijd is snel. De hele installatie heeft korter geduurd dan we gedacht hadden. Voor ons was het belangrijk dat tijdens de installatie de fabriek door kon blijven draaien. De interactie was daarin goed, de installatiemonteurs waren flexibel en goed op elkaar ingespeeld, dus ik had geen reden om het niet te doen!”

DS Smith luchtkwaliteit meten
DFI 8500 en AMS 5

Realiseer gunstige besparingen

 • Bespaar 70% op schoonmaakkosten
 • Gezonde werkomgeving met 40% minder ziekteverzuim
 • 20-40% besparing op energieverbruik met Eco+module
 • Onderhoudskosten tot 30% lager door minder machine-uitval
De producten

Dust Free Industrial (DFI) 8500 & Air Monitor (AMS) 5

Speciaal voor industriële omgevingen heeft Euromate de Dust Free Industrial (DFI) 8500 ontwikkeld. Het Air Monitor System (AMS) 5 brengt de luchtkwaliteit in industriële omgevingen in kaart. Met de Eco+module stuurt de AMS 5 de DFI 8500 aan op basis van de gemeten stofconcentratie.

DFI 8500

 • Een slim meet- en regelsysteem voor een constante capaciteit, of het filter nu leeg of bijna vol is
 • Het apparaat herkent het filter en past de configuratie automatisch aan voor een optimale werking
 • Eenvoudige bediening met grafisch touchscreen
 • Een speciale LED-indicator geeft de status van het apparaat aan

AMS 5

 • Met de Eco+module kan de DFI 8500 aangestuurd worden op basis van de gemeten stofconcentratie.
 • Meet PM 10, PM 2,5, PM 1, temperatuur en luchtvochtigheid
 • Geeft inzicht in seizoensinvloeden en pieken
 • Geschikt voor industriële omgevingen
 • Alles in één voor vast maandbedrag
Lees meer

Is de gezondheid van uw personeel ook belangrijk?

Toestemming*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik geef u graag advies op maat over uw werkomgeving.