Werkt u in de houtindustrie? Dan kent u vast het probleem van houtstof en de deeltjes die overal in uw werkplaats rondzweven. Of u nu machinaal of handmatig werkt, houtstof komt altijd vrij. Maar wist u dat deze stof schadelijk kan zijn voor u en uw medewerkers?
Houtstof brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee, waaronder stoflongen. In dit artikel vertellen we wat stoflongen zijn en hoe u ze kunt voorkomen. Zo zorgt u voor een schonere en veiligere werkomgeving.
Wat zijn stoflongen?
Stoflongen is een verzamelnaam voor diverse longaandoeningen die ontstaan door het inademen van kleine deeltjes. Deze deeltjes komen van verschillende bronnen als hout, kwarts, schimmels of zelfs asbest.
Hoe krijgt u stoflongen?
Bij inademing belanden houtstofdeeltjes in het longweefsel. Daar worden ze aangevallen door witte bloedcellen, wat littekenweefsel veroorzaakt. Na verloop van tijd hoopt dit littekenweefsel zich op in de longen, waardoor het bloed niet meer voldoende zuurstof opneemt.
Dit leidt tot vervelende symptomen zoals benauwdheid en hoesten. Helaas zijn stoflongen, ook bekend als ademnoodlongen, niet te genezen. Het is daarom zo belangrijk dat er preventieve maatregelen worden genomen om stoflongen te voorkomen.
Ongeneeslijke stoflongen door houtstof
Bij het bewerken van hout komt altijd houtstof vrij. Zagen, schaven, schuren en andere bewerkingsmethodes veroorzaken allemaal houtstof. Hoeveel houtstof er vrijkomt, hangt van de bewerkingsmethode af.
Ook het type hout speelt een rol. Zo laat massief hout minder stof los dan plaatmateriaal. Maar of er nou veel of weinig houtstof vrijkomt, als medewerker van de houtindustrie ademt u (stof) deeltjes in. En dat is wat de problemen van ademnood longen veroorzaakt. Hoe langer u wordt blootgesteld aan houtstof, hoe groter de kans op stoflongen.
Voorkomen, want genezen kan niet
Stoflongen door houtstof zijn helaas niet te genezen. Daarom is het essentieel om te focussen op preventie. Goede persoonlijke beschermingsmiddelen zijn een must.
Maar ook een effectieve luchtreiniging is zo belangrijk. Bronafzuiging verwijdert een deel van de houtstof, maar de kleinste en meest schadelijke deeltjes komen in de binnenlucht terecht. Aanvullende houtstof luchtreinigers gaan een stap verder. Deze systemen filteren zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht, deeltjes die u met het blote oog niet ziet. Hierdoor wordt de kans dat u houtstof inademt en ademnood krijgt, tot een minimum beperkt.
Meer weten? Lees onze houtbewerking whitepaper.
Wilt u meer weten over de gevaren van houtstof en hoe professionele stofafzuiging en luchtreiniging voor een veilige werkplaats zorgen? Download onze whitepaper voor diepgaande informatie en oplossingen. Onze luchtreiniging is een essentiële aanvulling op bestaande bronafzuiging. Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op.
Voor het whitepaper, vul het formulier in en ontvang het document binnen enkele minuten in uw mailbox.