Hout is een geliefd materiaal. Van kozijnen tot meubels en van papier tot pallets, het wordt allemaal van hout gemaakt. Maar om van hout iets te kunnen maken, moet je het hout bewerken. Bij het bewerken van hout, zowel machinaal als handmatig, komt altijd houtstof vrij. Helaas brengt dit houtstof allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Houtstof kan zelfs stoflongen veroorzaken. Als u regelmatig met houtstof in aanraking komt, is dit dus zeker iets om rekening mee te houden. We leggen u uit hoe dit zit en hoe u stoflongen door houtstof kunt voorkomen.
Wat zijn stoflongen?
Stoflongen is een verzamelnaam voor een aantal longziekten die veroorzaakt worden door het inademen van minuscule deeltjes. Deze deeltjes kunnen afkomstig zijn van bijvoorbeeld kwarts, schimmels of asbest. De ingeademde stofdeeltjes komen in het longweefsel terecht. Daar worden ze door witte bloedcellen aangevallen, waarna er littekenweefsel ontstaat. Als er na verloop van tijd te veel van dit littekenweefsel in de longen wordt gevormd, kan het bloed niet meer voldoende zuurstof opnemen in de longen. Dat veroorzaakt vervelende klachten, zoals benauwdheid en hoesten. Een stoflong is niet te genezen. Daarom is het erg belangrijk om zoveel mogelijk te doen om stoflongen te voorkomen.
Stoflongen door houtstof
Stoflongen kunnen ook door houtstof veroorzaakt worden. Bij het bewerken van hout komt altijd houtstof vrij. Zagen, schaven, schuren en andere bewerkingsmethodes veroorzaken allemaal houtstof. Hoeveel houtstof er vrijkomt, hangt van de bewerkingsmethode af. Ook het type hout dat bewerkt wordt speelt een rol. Massief hout laat bijvoorbeeld minder stof los dan plaatmateriaal. Maar of er nou veel of weinig houtstof vrijkomt, als bewerker zult u hoogstwaarschijnlijk een deel van dat stof inademen. En dat is wat de problemen veroorzaakt. Met name als u voor langere tijd wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden houtstof bestaat de kans dat u stoflongen ontwikkelt.
Voorkomen, want genezen kan niet
Stoflongen door houtstof zijn niet te genezen. Daarom moet er vol ingezet worden op het voorkomen. Als u beroepsmatig met houtbewerken bezig bent, is het enorm belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Goede persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld helpen. Maar een goede houtbewerking afzuiging is minstens net zo belangrijk. Zo’n afzuigsysteem filtert de lucht in de ruimte en zorgt ervoor dat zelfs het fijne houtstof uit de lucht wordt gehaald. De kans dat het houtstof wordt ingeademd wordt zo tot een minimum beperkt.
Voorbeeldmeting timmerfabriek zonder luchtreiniging (pm 2.5)
Voorbeeldmeting timmerfabriek met luchtreiniging (pm 2.5)
Meer weten? Lees onze houtbewerking whitepaper.
Wilt u meer weten over de gevaren van houtstof op de werkplaats en de voordelen die professionele afzuiging kan bieden? Download dan onze whitepaper over dit onderwerp. Hierin gaan we dieper in op het probleem en op de mogelijke oplossingen. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag uw werkomgeving gezonder te maken.
Wilt u het whitepaper over de gevaren van houtstof lezen? Laat uw gegevens achter via onderstaand formulier en u ontvangt het document binnen enkele minuten in uw mailbox.