Maatwerkregeling ventilatie en luchtreiniging op scholen
In onze voortdurende inzet om een gezonde leeromgeving te creëren voor onze kinderen, spelen ventilatie en luchtreiniging een cruciale rol. Scholen zijn plekken waar frisse lucht en een gezond binnenklimaat van essentieel belang zijn voor optimale leerprestaties en welzijn. In dit blogartikel duiken we dieper in op de “Maatwerkregeling Ventilatie op Scholen”, de recente ontwikkelingen en hoe scholen worden ondersteund bij het bereiken van een uitmuntende luchtkwaliteit.
Subsidie regeling maatwerkregeling ventilatie op scholen
Sinds april 2023 is de “Maatwerkregeling Ventilatie op Scholen” gestopt. Deze regeling, die gericht was op het verbeteren van de luchtkwaliteit in educatieve instellingen, bood scholen de kans om financiële ondersteuning te ontvangen bij het optimaliseren van hun ventilatiesystemen. Met als doel een gezonder binnenklimaat te creëren waarin leerlingen en docenten zich optimaal kunnen concentreren en ontwikkelen.
Hoewel de regeling niet langer actief is, blijft het streven naar een gezond binnenklimaat op scholen essentieel. Zo liggen 273 scholen en 607 kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties in Nederland te dicht bij drukke wegen. De lucht rondom deze wegen is er erg vervuild en voldoet niet aan de hernieuwde richtlijn van de GGD. Volgens de gezondheidsdienst lopen kinderen een groot risico op luchtwegaandoeningen zoals astma, COPD en zelfs longkanker. Scholen worden daarom aangemoedigd om zelfstandig te investeren in hoogwaardige ventilatie en luchtreiniging oplossingen om de luchtkwaliteit te verbeteren en zo een positieve impact te hebben op de algehele leeromgeving.
Wet en regelgeving als fundament voor gezonde ventilatie
Een gezond binnenklimaat op scholen wordt niet alleen gedreven door subsidies, maar ook door wet- en regelgeving. Er zijn wettelijke normen vastgesteld voor de luchtkwaliteit in educatieve instellingen. Deze normen benadrukken het belang van luchtverversing en deugdelijke ventilatiesystemen. De praktijk leert echter dat deze normen niet voldoende zijn om een optimale luchtkwaliteit te realiseren. Lees hier meer over in onze whitepaper.
Naast de wettelijke aspecten is er een groeiend bewustzijn van het belang van luchtzuivering voor het verminderen van de verspreiding van ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën. Een effectieve ventilatie in combinatie met luchtreiniging draagt bij aan het creëren van een veilige omgeving voor zowel leerlingen als personeel.
Ondersteuning voor scholen: expertise en oplossingen
De steun voor scholen om een gezond binnenklimaat te bereiken is vanuit Euromate zeker niet verdwenen. Samen met ons zusterbedrijf Air Group bieden we op maat gemaakte oplossingen voor scholen, die voldoen aan de geldende normen en eisen. Deze oplossingen variëren van geavanceerde luchtreinigers tot doordachte ventilatiesystemen die zijn ontworpen om de luchtkwaliteit te optimaliseren en kunnen zelfs stof uit de lucht filteren.
Scholen kunnen profiteren van deze expertise om de juiste maatwerkoplossing te kiezen en te implementeren. Dit omvat niet alleen technologische aspecten, maar ook het ontwerp van de ruimtes en de behoeften van leerlingen en docenten. Door ventilatie en luchtreiniging gebaseerd op recirculatie te combineren, kunnen scholen de gewenste ventilatievoud bereiken zónder dat grote investeringen, ingewikkelde vergunningstrajecten en ingrijpende bouwkundige aanpassingen nodig zijn.
In een tijd waarin gezondheid en welzijn bovenaan staan, blijft het investeren in luchtkwaliteit een prioriteit voor scholen. Door gebruik te maken van beschikbare expertise en innovatieve ventilatie- en luchtreinigingoplossingen, kunnen scholen een positieve impact hebben op de levens van hun leerlingen en personeel. Of de subsidie ‘maatwerkregeling ventilatie op scholen’ nu actief is of niet, het streven naar een gezond binnenklimaat blijft een gezamenlijke verantwoordelijkheid en investering in de toekomst van ons onderwijs.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. We helpen u graag om de schoolomgeving gezonder te maken!