Luchtfilters zijn aanzienlijk efficiënter dan open ramen
Elk jaar weer… Een zomer van lichtheid, zonder maskers, zonder afstand, vol festivals, concerten, feesten, reizen, joie de vivre … 2020, 2021, 2022, ook al wordt dit jaar ontsierd door stijgende prijzen, de oorlog tegen Oekraïne, en dan komt de herfst en de bezorgdheid over de volgende golf, vooral wanneer naaste vrienden of zijzelf besmet zijn. “Eerste keer binnen zonder masker, en meteen besmet,” zegt een bankconsulent. Een paar vrienden vingen het op bij een concert in Frankfurt. Corona in het midden van de zomer. En elk jaar dringt het besef door: Corona is nog niet verdwenen.
Ventilatie helpt echt – en luchtfilters ook
Maskers, afstand houden, ventilatie en technische reiniging van de lucht moeten bescherming bieden tegen besmetting met coronavirussen en virussen en bacteriën in het algemeen. Verschillende wetenschappers blijven deze zomer “op de zaak” met betrekking tot dit onderwerp, dat in de herfst weer acuut zal worden. Antenne Brandenburg berichtte op 12 juli onder de titel: Ventilatie helpt echt – en luchtfilters ook: “Wetenschappers uit Cottbus onderzoeken hoe aerosolen zich in het klaslokaal bewegen en vooral hoe hun aantal kan worden verminderd. Het doel is te beschikken over een duidelijke reeks feiten – en dus aanbevelingen voor actie aan politici om corona te bestrijden”.
Hoe ziekteverwekkers zich verspreiden in klaslokalen op scholen wordt onderzocht door de Technische Universiteit van Brandenburg Cottbus-Senftenberg (BTU) in een interdisciplinair gezamenlijk project. Het doel van de wetenschappers onder leiding van Prof. Dr.-Ing. Christoph Egbers, hoofd van het BTU Departement Aerodynamica en Stromingsmechanica, is de doeltreffendheid van deze maatregelen te onderzoeken. “We konden aantonen dat het ventileren en filteren van de binnenlucht de concentratie van aerosolen aanzienlijk vermindert,” zegt Prof. Dr.-Ing. Egbers. “Zelfs het kantelen van het raam in de klas vermindert de concentratie van aerosolen in de nabijheid van een zieke tot tien procent. Hetzelfde geldt voor het filteren van de binnenlucht wanneer het raam gesloten is.”
In het project “Sensortechnologie en blootstellingsanalyses voor aerosoltransport in dynamische situaties”, dat wordt gefinancierd door de Duitse Onderzoeksstichting (DFG), onderzoeken de Cottbus-wetenschappers, in samenwerking met het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR e.V.) in Göttingen en het Helmholtz-centrum Dresden-Rossendorf, situaties in klaslokalen, smalle gangen en groepsdynamica binnen en buiten in verschillende experimentele studies, aldus het BTU-persbericht.
In een interview met Antenne Brandenburg legt Sebastian Merbold van de leerstoel voor aërodynamica en stromingsmechanica uit:
“We kunnen ervan uitgaan dat het openen van de ramen het aantal deeltjes op natuurlijke wijze zou verminderen. Maar we wisten nog niet in welke mate.” Zo werd bijvoorbeeld aangetoond dat een permanent gekanteld venster het aantal deeltjes goed verminderde, aldus Merbold. Maar dat is moeilijk uitvoerbaar in de winter. Leraren moeten bijvoorbeeld om de 20 minuten vijf minuten ventileren met het raam wijd open. Uit de onderzoeksresultaten blijkt echter dat de deeltjes binnen de 20 minuten weer in grote aantallen verschenen, hoewel hun aantal na de schokventilatie aanzienlijk was afgenomen. Vooral tegen de achtergrond van de discussies over luchtfilters in scholen kan dit onderzoek belangrijke inzichten verschaffen. De wetenschappers onderzochten daarom ook het effect van deze luchtfilters in de ruimte- met als resultaat dat ze aanzienlijk effectiever waren, ook op gebied van stof uit de lucht filteren, dan gewoon de ramen opzetten.
Niet alleen in klaslokalen
De experimenten tot nu toe zijn statisch uitgevoerd, d.w.z. alsof de leerlingen tijdens een examen stil op hun stoel zaten. Verdere experimenten moeten inzicht verschaffen in hoe aerosolen zich gedragen wanneer er beweging in de ruimte is.
Aerosolen zijn een systeem van vaste en vloeibare stoffen in een gas. Deeltjes die zo licht zijn dat ze zelfs bij windstilte niet naar de grond zinken, vormen de kern voor druppels; zo ontstaat nevel. De grootte van zwevende deeltjes in de lucht varieert meestal van enkele duizendsten van een micrometer tot enkele tientallen micrometers ( 0,00001 cm).
Wetenschappers bestuderen de verspreiding van aerosoldeeltjes met behulp van met helium gevulde zeepbellen, speciale neveldeeltjes en kunstspeeksel. “De met helium gevulde zeepbellen worden gebruikt om de totale stroming in de ruimte te meten,” zegt projectleider Dr.-Ing. Sebastian Merbold, ook van BTU Cottbus-Senftenberg. “Deze stroom transporteert de aerosol deeltjes in de kamer van persoon tot persoon. De neveldeeltjes daarentegen simuleren de aerosolen die door een persoon worden uitgestoten. Ze drogen niet uit in vergelijking met het kunstspeeksel. Dit laatste kan derhalve slechts in beperkte mate worden gemeten”.
Deeltjes-sensoren in de kamer meten de verspreiding van het kunstspeeksel en de neveldeeltjes. Speciaal gemaakte mobiele helmcamera’s meten de dichtheid van de heliumdeeltjes op mensen die zich in de ruimte bewegen. Met de geëvalueerde gegevens moet het in de toekomst mogelijk zijn scenario’s op te stellen voor de verspreiding van het virus in openbare ruimten, zoals scholen, vervoermiddelen, culturele evenementen, restaurants of sportvoorzieningen.
Hangt de MicrobeFree binnenkort aan het plafond van de bus?
Dat is mogelijk. Maar misschien hangt hij in het najaar in ieder geval aan de plafonds van klaslokalen, dokterspraktijken, therapieruimten, wachtkamers, kinderdagverblijven, restaurants en sportstudio’s – uitgerust met Hepa-efficiency filter, en antiviraal zilverionenfilter, alsmede UV-C-licht… De directeur van een kinderdagverblijf in Neurenberg belde vandaag. Er is waterschade in het gebouw, het kinderdagverblijf moet een paar weken verhuizen: “Doe alstublieft alles wat u kunt om onze VisionAir MicrobeFree te ontmantelen en in het nieuwe gebouw op te hangen vóór de eerste dag van het kinderdagverblijf. We willen geen enkele dag bescherming tegen Corona missen!”.
De VisionAir Blue Line MicrobeFree is ook verrijdbaar op een hoog of laag verrijdbaar onderstel en kan overal worden gebruikt waar mensen binnenshuis samenkomen. Voor grote ruimten is er de PAS 3300 luchtreiniger, uitgerust met Hepa14 filter.