Blog: Is dit echt wat u wilt inademen?
Is dit wat we inademen? Al het vuil?
In theorie is het goed om te weten:
- dat fijnstof in de lucht zit
- dat fijnstof de gezondheid van de bevolking aanzienlijk meer schaadt dan andere luchtverontreinigende stoffen (Federaal Milieuagentschap, 2019)
- dat fijnstof en vuile serverruimtes een hoog risico vormen voor de IT-beveiliging van elk bedrijf, elke instelling of organisatie en enorme kosten veroorzaken
- dat fijnstof gevoelige machines vernietigt
- het maakt hoogwaardige producten stoffig
- en veroorzaakt enorme onderhoudskosten
Dat is de ene kant.
Maar in de praktijk voor de zakkenfilter van een Dust Free Industrial 8500 luchtreiniger staan en het vuil erop zien en aanraken – dat is iets anders. En het filter op dat de foto staat is pas bijna drie weken in gebruik… in een bedrijf dat er tot dan toe van overtuigd was dat het nauwelijks stofproblemen had. Alleen al het kijken naar het vuil doet je keel kriebelen, je wilt je handen wassen en je moet niezen..
Zou dit allemaal in mijn neus zitten?
Nee, niet alles. Een deel ervan gaat ook naar de longen of komt in het bloed. Onze servicemonteur kon het niet laten om een nieuwe, smetteloze witte zakkenfilter voor het vuile filter te zetten. Voor en Na. Het enige dat we nu nodig hebben, is een “voor en na” foto van de neuzen en longen van de medewerkers. Het zou er hetzelfde uitzien.
Voor en Na. Of eigenlijk: ingeademd of weggefilterd.
Zoals bekend is het inademen van fijnstof niet alleen onaangenaam. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat slechts tien microgram fijnstof per kubieke meter lucht de levensverwachting van de gehele bevolking met gemiddeld zes maanden kan verkorten.
Het spectrum van mogelijke ziekten veroorzaakt door blootstelling aan stof varieert van acute, irriterende of bijtende effecten op de luchtwegen tot chronische ontstekingsprocessen en de vorming van tumoren. De bronchiën zijn meestal aangetast, b.v. allergische bronchiale astma en de longen, maar ook de slijmvliezen van neus en ogen, de huid en, in het geval van zogenaamd systemisch werkend stof, andere doelorganen in het hele lichaam.
Maar het is beter om het helemaal niet in te ademen, toch?
“Na plaatsing van de aanbevolen 18 units bleek dat we een stofreductie hebben van 75% tot wel 80%” Zegt Jan Jaap van der Dussen, Supply Chain Manager bij Welkoop Retail B.V. nadat de industriële luchtreinigers in gebruik zijn genomen.
En Pascal Burhenne, plant manager bij Klingele Golfkarton:“Ik loop regelmatig door de productie en dan is er beduidend minder stof te zien in de lucht en op onze machines. Dat geeft een fijn gevoel voor onze medewerkers, die dagelijks in de ruimte werken.”
Jeukt uw neus en kriebelt uw keel bij de gedachte aan het fijne stof in de lucht bij uw bedrijf?
Laat u adviseren. De oplossing is eenvoudiger dan u denkt.