Om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren, worden er tal van initiatieven genomen. Dit gebeurt ook op overheidsniveau met het Schone Lucht Akkoord, waarbinnen het Rijk, provincies en gemeenten maatregelen nemen om de luchtverontreiniging van verkeer, landbouw, huishouden en industrie te beperken. Samen streven de partijen naar een gezondheidswinst van minimaal 50% in 2030 ten opzichte van 2016, zodat mensen langer, gezonder en met meer kwaliteit kunnen leven, werken en verblijven.
Zo moeten volgens het Schone Lucht Akkoord de grenswaarden van de meest vervuilende stoffen uiterlijk 2030 gedaald zijn. Voor PM10 en PM2,5 moeten de concentraties gedaald zijn naar respectievelijk 10 en 20 µg/m3. Dit komt overeen met de nieuwe richtlijnen die de Europese Commissie heeft voorgesteld. Maar deze grenswaarden liggen nog boven de advieswaarde van de WHO. De WHO waarden zijn voor PM10 15µg/m3 en voor PM2,5 5µg/m3.
De focus van het Schone Lucht Akkoord is op de belangrijkste binnenlandse bronnen van vervuiling. Denk hierbij aan:
- Woningen
- Wegverkeer
- Industrie
- Landbouw
- Mobiele werktuigen
Euromate onderschrijft het belang van het Schone Lucht Akkoord en ziet graag dat doelstellingen worden doorgetrokken naar onze binnenlucht. Want naast de buitenlucht moeten ook het comfort en de kwaliteit van onze binnenlucht flink verbeterd worden. Wij pakken hierin onze verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld door te werken aan frisse en gezonde binnenlucht, waarbij we onder andere stof uit de lucht halen.
De kwaliteit van de binnenlucht bestaat immers uit luchthoeveelheden, CO2-concentraties en deeltjesconcentratie. Een veel gehoord advies om de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren is ventilatie. Echter heeft ventilatie voornamelijk effect op de CO2-concentratie en minder effect op deeltjesconcentratie en luchthoeveelheden. Om hierin de luchtkwaliteit te verbeteren zou deze moeten worden aangevuld met luchtreiniging, waarbij de deeltjes echt uit de lucht worden genomen.