Hout is een erg geliefd materiaal. Het is ecologisch, duurzaam en hernieuwbaar en kan bovendien voor enorm veel verschillende dingen gebruikt worden. Bij het bewerken van hout komt er echter al snel houtstof vrij. En hoe fijn hout als materiaal ook is, is houtstof dat niet. Houtstof verspreidt zich snel door een ruimte en kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Als u of uw medewerkers met houtstof werken, is het dan ook erg belangrijk om hier adequaat op in te spelen.
Wat zijn de gezondheidsgevaren van houtstof?
Houtstof komt altijd vrij. Of u nou handmatig of machinaal hout bewerkt, houtstof is niet te voorkomen. Het dwarrelt door de ruimte en kan hierdoor op een groot oppervlakte terechtkomen. Houtstof inademen is net zo slecht voor de gezondheid als fijnstof. Irritaties aan de ogen en keel komen snel voor. En ook allergieën kunnen door houtstof opgewekt worden. Iemand die allergisch is voor houtstof kan onder andere last krijgen van luchtwegaandoeningen. En houtstof, met name van hardhout, is zelfs opgenomen in de lijst met kankerverwekkende stoffen. Houtstof inademen moet daarom altijd zoveel mogelijk voorkomen worden.
Hoeveel houtstof mag er in de lucht zitten
Langdurige blootstelling aan houtstof brengt dus heftige gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom is er ook een grenswaarde voor houtstof vastgesteld. Voor hardhoutstof geldt dat bij een gemiddelde blootstelling van 8 uur de lucht maximaal 2 mg/m3 mag bevatten. De streefwaarde ligt echter veel lager, namelijk op 0,2 mg/m3. Werkgevers zijn verplicht om alles in werking te stellen om deze lagere waarde te realiseren.
Aangezien de grenswaarde voor houtstof erg hoog is, adviseren wij onze klanten om de wettelijke normen voor de buitenlucht aan te houden. Deze zijn een stuk lager én dus gezonder! Bekijk de podiumdiscussie die wij in mei 2023 georganiseerd hebben op LIGNA, de toonaangevende houtbeurs in Hannover, over de normen voor blootstelling aan houtstof.
Advieswaarden WHO/EU
Creëer een gezonde werkomgeving
Als er in uw bedrijf met hout wordt gewerkt, is het voorkomen van houtstof in de lucht zo goed als onmogelijk. Wat u wel kunt doen, is zorgen voor een optimale stofafzuiging voor houtbewerking. Professionele afzuiging, speciaal gericht op houtstof, houdt de lucht op de werkplaats gezond voor iedereen. Niet alleen kunt u hiermee voldoen aan de gestelde grenswaarde voor houtstof, ook zorgt u voor een prettigere en veiligere werkomgeving voor uw werknemers.
Meer weten? Lees onze whitepaper.
Wilt u meer weten over de gevaren van houtstof en het belang van goede houtstof afzuiging op een werkplek? In onze uitgebreide whitepaper vertellen we er meer over. Hierin leest u alles over dit belangrijke onderwerp, zodat u precies weet wat er voor uw bedrijf belangrijk is. Heeft u na het lezen toch nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder bij het realiseren van een gezonde werkomgeving.
Wilt u het whitepaper over de gevaren van houtstof lezen? Laat uw gegevens achter via onderstaand formulier en u ontvangt het document binnen enkele minuten in uw mailbox.