Skip links

Whitepaper: Hoe zorgt u voor voldoende schone lucht in het nieuwe schooljaar?

‘Frisse lucht’ is in Nederland onlangs toegevoegd als vierde basisregel van de coronamaatregelen. In België wordt verluchting en ventilatie al langer aanbevolen door de overheid. Veel scholen maken zich nu extra zorgen voor het nieuwe schooljaar omdat er geen goede ventilatie mogelijk is in de gebouwen. Weet u dat u dit snel en makkelijk op kunt lossen met luchtreiniging? U leest er alles over in onze whitepaper. Vul het formulier in en ontvang het document binnen enkele ogenblikken in uw mailbox.

Whitepaper frisse lucht scholen luchtreiniging

 

Luchtkwaliteit verbeteren op school

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een slechte luchtkwaliteit op school de leerprestaties van kinderen nadelig kan beïnvloeden. Helaas is op ruim 80% van de Nederlandse scholen het binnenmilieu niet gezond. Het is dus van belang om daar de luchtkwaliteit te verbeteren.

Goede luchtkwaliteit extra belangrijk vanwege corona

Nu alle scholen weer begonnen zijn heerst er met het oog op de coronapandemie en de slechte luchtkwaliteit in de schoolgebouwen veel onzekerheid onder het schoolpersoneel, de leerlingen en ouders. Dit betreft onder andere angst voor verspreiding van het virus in de (praktijk)lokalen, lerarenkamers en vergaderruimtes met alle mogelijke gevolgen van dien.

Consequenties van slechte ventilatie

Aangezien bij veel scholen de ventilatiesystemen niet op orde zijn en het erg kostbaar en tijdrovend is deze aan te passen of uit te breiden, worden er momenteel allerlei noodmaatregelen genomen. Bij veel MBO- en HBO-opleidingen en universiteiten worden fysieke lessen geschrapt en/of deels verplaatst naar avonden en weekenden. Hierdoor loopt de belasting voor docenten op. Online lessen zijn vaak niet voldoende om de materie structureel op een goede manier over te kunnen brengen. Studenten lopen het risico studievertraging op te lopen.

Een goede luchtreiniger helpt

Vanuit onze jarenlange ervaring met het bestrijden van bacteriën, fijnstofdeeltjes en virusdeeltjes op scholen in Scandinavië weten wij dat het plaatsen van goede (mobiele) luchtreinigers een goede en praktische aanvullende oplossing is om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Meer weten?
Voor advies neemt u gemakkelijk contact met ons op. Als u het bovenstaande formulier invult dan nemen we op werkdagen binnen 24 uur contact met u op. In onze blogs leest u nog veel meer over luchtreiniging.

Onze VisionAir Blue Line en Pure Air Shield 3300 pakken binnenluchtvervuiling effectief aan.

 • VisionAir Blue Line luchtreiniger is getest door onafhankelijk onderzoeksinstituut VTT en gevalideerd door TNO
 • De VisionAir Blue Line Kan tot wel 99.95% van de vervuiling, waaronder het coronavirus, uit de lucht filteren.
 • Luchtverversing op school zorgt voor een frisse en prettige leeromgeving.
 • Luchtreiniging op school heeft een positief effect op productiviteit en ziekteverzuim
 • Vermindert concentratieproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn-, keel- en neusklachten
 • Energiezuinig: verwarmde en gekoelde lucht wordt goed verspreid in ruimte

ZIJ HALEN OPGELUCHT ADEM

Een school schone binnenlucht

Oorzaken van slechte luchtkwaliteit op school

 • Lawaai (b.v. van drukke verkeerswegen) is een reden om tijdens de lessen het raam gesloten te houden.
 • Nare, muffe luchtjes van de buitenlucht maar ook van de scholieren of slechte ventilatie.
 • Scholieren zijn vaak ziek en brengen daardoor bacteriën en virussen mee naar school waar ze in de lucht blijven hangen.
 • Tocht en warmteverlies kunnen ook een reden zijn om het raam gesloten te houden.
 • Scholen, gelegen langs belangrijke verkeerswegen, hebben last van (ultra)fijnstof door een overmaat aan uitstoot van uitlaatgassen. Vervuilde lucht wil je buiten laten.

Muffe lucht op school

Op school is er in de lokalen vaak sprake van een muffe lucht. Deze worden veroorzaakt door slechte ventilatie. Als de lucht ‘stilstaat’ gaat deze muf worden. Daarnaast brengen de scholieren zelf ook allerlei luchtjes mee van zweet (na de gym) maar ook van kleding dat nat is geworden van de regen. In Nederland zijn de meeste klassen overvol wat betekent dat er veel potentiële ‘nare luchtjes’ de binnenlucht kunnen vervuilen.

Het spreekt voor zich dat voldoende verse lucht en vooral ook gezonde lucht belangrijk zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren op school. Dit probleem is vrij eenvoudig op te lossen door middel van luchtreiniging.