Wat is het Sick Building Syndrome?

De naam Sick Building Syndrome (SBS) wordt gebruikt om een situatie te beschrijven waarin de medewerkers, bewoners of bezoekers van een gebouw gezondheidsklachten of comfort gerelateerde effecten ervaren die rechtstreeks verband lijken te hebben met de tijd die in het gebouw is doorgebracht. Hierbij kan geen specifieke ziekte of oorzaak worden gegeven.
Herkenbare klachten van het Sick Building Syndrome
Klachten die worden gerelateerd aan het Sick Building Syndrome zijn voor veel mensen herkenbaar, denk hierbij aan: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, oog-, neus- of keelirritatie, droge hoest, droge of jeukende huid, concentratieproblemen, vermoeidheid, gevoeligheid voor geuren, heesheid, allergieën, griepachtige symptomen, verhoogde incidentie van astma-aanvallen enz. In veel van deze gevallen gevallen wordt een directe verlichting van de klachten gemerkt, kort na het verlaten van het gebouw.
Wat veroorzaakt het Sick Building Syndrome?
De term Sick Building Syndrome wordt gebruikt wanneer de exacte oorzaak van de symptomen niet kan worden aangetoond of bewezen. Enkele voorbeelden van factoren die primair verantwoordelijk zijn voor het Sick Building Syndrome zijn onder andere:
- slechte ventilatie
- stof
- tabaksrook
- de aanwezigheid van schimmel
- formaldehyde (meestal te vinden in houten meubels en vloeren)
- asbest
- chemicaliën in de lucht van schoonmaakproducten
- pesticiden
- koolmonoxide
- ozon door het gebruik van printers en faxapparaten
- hitte of lage luchtvochtigheid
- uitwerpselen van insecten of dieren
- verontreiniging van buitenaf (zoals uitlaatgassen)
Neem preventieve maatregelen om het Sick Building Syndrome tegen te gaan
- Verhoog de ventilatiesnelheid en luchtverdeling. De verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen moeten worden aangepast om te voldoen aan de ventilatienormen in de lokale bouwvoorschriften. De ASHRAE beveelt minimaal 8,4 luchtuitwisselingen per 24 uur aan.
- Aanpakken van de verontreinigende bronnen; te denken valt aan het vervangen van met water bevlekte plafondtegels en tapijten, het vermijden van synthetische of behandelde meubelstoffen, het minimaliseren van het gebruik van elektronische items en het loskoppelen van inactieve apparaten.
- Luchtreiniging is een nuttige toevoeging om luchtvervuiling te beheersen. Luchtreiniging is effectief bij het verwijderen van een breed scala verontreinigende stoffen in de lucht. Een luchtreiniger reinigt de vervuilde lucht en blaast schone lucht opnieuw de ruimte in. Zo gaat er geen kostbare verwarmde of gekoelde lucht verloren.
Wilt u graag advies op maat? Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen contact met u op.