Skip links

Tips voor een coronaproof kantoor of werkruimte

Onze adviseurs krijgen steeds vaker de vraag hoe een werkomgeving coronaproof gemaakt kan worden wat betreft de ventilatie en schone lucht. En wat goede ventilatie nou eigenlijk inhoudt. Wat ons betreft is ventilatie niet los te zien van luchtreiniging. Wij delen graag een aantal tips om hiermee aan de slag te gaan.

Een mens verbruikt zuurstof en scheidt afvalstoffen uit. Hierdoor is er behoefte aan verse lucht. Deze lucht vervangt telkens (een deel van) de binnenlucht die vervuild is door bijvoorbeeld vocht, stof of ziekteverwekkers.

Ventileren is mogelijk via natuurlijke ventilatie (bijvoorbeeld roosters, ramen of kieren) of via mechanische ventilatie (ventilatiesysteem). Als er een luchtbehandelingsinstallatie is wordt de lucht van buiten aangezogen en in de ruimte(s) gebracht.

Om te controleren of er goede ventilatie mogelijk is in uw werkomgeving kunt u onder andere nagaan of er een ventilatiesysteem is geïnstalleerd dat up to date is. Daarnaast is het goed te weten of er gedurende het hele jaar ramen of deuren open kunnen. Neem voor meer informatie contact met ons op!

Als de mogelijkheden op het gebied van ventilatie gecontroleerd zijn dan stelt u het systeem zodanig in dat de aanvoer van verse (buiten)lucht constant is. Het advies is dat de betreffende ruimte minimaal 5 keer per uur volledig van verse lucht zou moeten worden voorzien (luchtwissel) om de kans op besmetting te verkleinen.

Helaas blijkt niet elk ventilatiesysteem geschikt om deze hoeveelheid aan te kunnen en is een aanpassing doorgaans een grote en prijzige operatie. In dat geval ontstaat er een ventilatietekort. Er vinden te weinig luchtwissels plaats en daardoor is het nodig aanvullende maatregelen te nemen door het ventilatietekort op te vangen via een (mobiele) luchtreiniger.

Alleen een goed geventileerde binnenruimte volstaat niet. Naast het binnenlaten van schone buitenlucht middels ventilatie is het nodig dat de bestaande binnenlucht gezuiverd wordt. Dit is erg belangrijk zodat vervuiling in de vorm van virussen, fijnstof en bacteriën niet blijft hangen en verder verspreid wordt.

Het gebruik van een airco is onwenselijk aangezien hierbij de vervuilde binnenlucht niet gezuiverd wordt voordat deze rondgeblazen of gerecirculeerd wordt.

Bij het kiezen van een luchtreiniger dient onder andere rekening gehouden te worden met het aantal en de grootte van de ruimte(s), het gebruik ervan, aantal gebruikers, de luchtstroom, het aantal luchtwissels en de juiste, passende filters.

Er zijn veel luchtreinigers op de markt waarbij het niet altijd duidelijk is of de betreffende oplossing echt helpt om virussen en bacteriën op een adequate manier te verwijderen. Wij raden daarom altijd aan om onafhankelijk bewijs op te vragen bij de aanbieder van het apparaat, zodat u er vanuit kunt gaan dat de werking daadwerkelijk wetenschappelijk is aangetoond en er geen schijnveiligheid ontstaat.

Zoals u kunt zien komt er heel wat bij kijken om de ventilatie in uw kantoor of werkomgeving op een veilige manier coronaproof te maken.

Uiteraard voorzien wij u graag van vrijblijvend advies specifiek gebaseerd op uw situatie. Dan kan iedereen weer opgelucht ademhalen! Neem contact op voor meer informatie.