Dit zijn de verschillende soorten fijnstof die voor problemen zorgen
Het is met het blote oog niet waarneembaar, maar het veroorzaakt wel grote problemen: fijnstof. Van irritatie aan de ogen tot aan hart- en vaatziekten, de minuscule stofdeeltjes hebben heel wat nadelige effecten op onze gezondheid. Fijnstof is de verzamelnaam voor allerlei kleine deeltjes die in de lucht rondzweven. Er is dan ook niet maar één soort fijnstof. Zo’n 75% van alle fijnstof komt vrij door menselijk handelen, bijvoorbeeld in de industrie, tijdens het koken of door de openhaard. De andere 25% wordt door de natuur gemaakt. Onder andere saharazand, zeezout en vulkanisch as vallen onder de noemer fijnstof. Niet alle soorten fijnstof zijn even gevaarlijk. We leggen het graag aan u uit.
Hoe kleiner het fijnstof, hoe groter het effect
Onder de noemer fijnstof vallen heel veel verschillende soorten deeltjes. Deze stofdeeltjes mogen een maximale grootte hebben van 10 micrometer, oftewel 0,001 centimeter. Maar niet alle soorten fijnstof hebben dezelfde maat of hetzelfde effect. De wat grotere deeltjes, tussen de 5 en 10 micrometer, worden door mensen enkel oppervlakkig ingeademd. Een keer hoesten of niezen en de deeltjes zijn alweer uit ons systeem. De kleinere deeltjes veroorzaken echter grotere problemen. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze in onze longen terecht kunnen komen en we in ernstige gevallen stoflongen kunnen krijgen. De nóg kleinere deeltjes kunnen zelfs in onze bloedsomloop terecht komen. Dit heeft grote effecten op onze gezondheid. Hoe kleiner het fijnstof is, voor hoe meer problemen het dus kan zorgen. Ook als er veel fijnstof tegelijkertijd in de lucht zit, kan het grote problemen veroorzaken voor onze gezondheid.
Het voorkomen van problemen door verschillende soorten fijnstof
Helaas is het als mens niet mogelijk om niet in aanraking te komen met fijnstof. Er zijn zoveel verschillende bronnen van fijnstof, dat er altijd een deel in de lucht zal blijven zitten. Op bepaalde plekken, bijvoorbeeld langs een snelweg of in de buurt van een vliegveld of vervuilende fabriek, zal de concentratie fijnstof in de lucht vele malen hoger zijn dan op andere plekken. Maar ook in binnenruimtes komt vaak veel fijnstof voor. In huis kan dit het geval zijn als bijvoorbeeld de openhaard aan staat of als er kaarsen gebrand worden. Maar ook op scholen, in kantoorgebouwen en in fabriekshallen komt er vaak veel fijnstof voor. Om gezondheidsproblemen te voorkomen is goede fijnstof afzuiging dan een goed idee. Zo’n professioneel afzuigsysteem filtert de lucht, waardoor de luchtkwaliteit aanzienlijk omhoog gaat. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op. Zo zorgen we samen voor een gezondere werkomgeving.