Skip links

Euromate is in 1975 opgericht door Dick den Dekker, een ondernemer die een grammofoonplaten fabriek had waar onder andere de platen van de Britse rockgroep Roxy Music werden geperst. Om de geluidskwaliteit van de platen te verbeteren was het een grote wens van Den Dekker om het zwevende stof in zijn bedrijf te reduceren. Na jaren research en experimenteren, onder andere in de Verenigde Staten, ontwikkelde hij zijn eigen luchtreiniger. Na acquisities van bedrijven in onder meer in het Verenigd Koninkrijk en Zweden is onder de nieuwe naam Plymovent Den Dekker toen gaan uitbreiden met luchtreinigers tegen tabaks- en lasrook.

Nieuwe directie in 2015
Eind 2014 is het bedrijfsonderdeel dat zich richt op tabaksrook opgekocht door de huidige directeur Chris Westerveld – van oorsprong mijnbouwkundig ingenieur – een serie-ondernemer met meerdere bedrijven waaronder in speeltoestellen, chemicaliën en metaalbewerking. “Er was een flinke todo lijst en dito transformatie nodig, met name om de nodige ontwikkeling te maken naar het buitenland. Wij vonden ook dat het bedrijf te afhankelijk was geworden van de (inmiddels dalende) rookmarkt en hebben de focus verlegd naar vervuilende stoffen in de industrie. Denk hierbij aan fijnstof, geuren, gassen, bacteriën, virussen, vettige lucht en olienevel.”

Expert en adviseur gezond binnenklimaat
Westerveld vervolgt: “Wij zijn specialist in luchtreiniging in industriële omgevingen zoals houtbewerking, opslag, logistieke dienstverlening en productie. Daarnaast richten wij ons op kantoren en werkruimtes zoals kappers, tandartspraktijken en schoonheidssalons. Wij hebben niet alleen de oplossingen maar zijn dé expert en vraagbaak voor een gezond binnenklimaat bij bedrijven. Stofproblemen vormen een reëel gezondheidsrisico voor medewerkers met als effect ziekteverzuim en ontevredenheid op het werk. Bedrijven hebben vaak geen idee dat dit bij hen speelt.” Hiertoe is er extra meetapparatuur ingekocht en krijgen klanten uitgebreide situatie analyses en metingen – ook op basis van datavergelijkingen binnen de eigen branche – om de binnenlucht bij te houden en eventueel effectief aan te pakken.

Euromate luchtreiniger maakt korte metten met corona virus
Toen corona uitbrak, wist Euromate dat hun bestaande apparaat VisionAir Blue Line en nieuw ontwikkelde Pure Air Shield 3300 goed inzetbaar zijn tegen het virus. Marketing manager Annelies de Jong: “We waren daar in het begin nog terughoudend mee omdat er nog weinig bekend was over het virus. Om er helemaal zeker van te zijn, hebben we TNO testresultaten uit een eerder onderzoek van VTT Finland laten beoordelen. Daaruit bleek de VisionAir Blue Line zeer doelmatig de aanwezigheid van het virus te lijf gaat. Het vangt namelijk meer dan 99 procent van de virusdeeltjes af. Daarnaast hebben we de Pure Air Shield laten testen en certificeren door SGS waardoor de PAS 3300 bewezen effectief is en tot wel 99,995% van de vervuiling uit de lucht filtert. Wij kunnen dus claimen dat de VisionAir Blue Line en Pure Air Shield 3300 – in combinatie met het zeer efficiënte HEPA-filter – de enige geteste en gecertificeerde systemen in Nederland zijn die virussen en bacteriën, dus ook corona, uit de lucht filteren.” De belangstelling voor de VisionAir Blue Line en Pure Air Shield 3300 zijn groot. “We verkopen ze niet alleen in Nederland, maar ook uit veel andere landen neemt de vraag toe. Uit Frankrijk, Duitsland en België bijvoorbeeld, waar tandartspraktijken wettelijk verplicht zijn tot goede luchtreiniging”, aldus De Jong.

Featured image