Taal
 • Expert op het gebied van luchtzuivering
 • Wereldwijd oplossingen op maat
 • Al 49 jaar ervaring
 • Expert op het gebied van luchtzuivering
 • Wereldwijd oplossingen op maat
 • Al 49 jaar ervaring

Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

"Door de luchtreinigers kunnen de bezoekers in al onze faciliteiten zorgeloos genieten van de culturele optredens."
Marco Rouw, hoofd productie
Case van Wilminktheater. Virusbestrijding met luchtreiniger voor voorkomen van gezondheidsklachten.
Wilmink Theater

Introductie

Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede vormt al decennialang een belangrijke culturele voorziening voor de gemeente Enschede en omgeving. Het Wilminktheater kent meerdere locaties en geeft ieder theaterseizoen een zo compleet mogelijk aanbod voorstellingen. Normaal gesproken biedt de organisatie op jaarbasis circa 450 voorstellingen en concerten aan op haar podia. In samenwerking met andere organisaties worden festivals en muziektheaterproducties georganiseerd. Daarnaast biedt de organisatie de mogelijkheid voor feesten, partijen en congressen. Naast het Wilminktheater en het Muziekcentrum behoren De Grote Kerk en De Kleine Willem tot de locaties van het theater.

Case van Wilminktheater. Virusbestrijding met luchtreiniger voor voorkomen van gezondheidsklachten.
Coronacrisis

Rol van aerosolen

De coronacrisis heeft ook bij het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede veel veranderingen en noodzakelijke aanpassingen veroorzaakt. Manager Productie Marco Rouw is al ruim 27 jaar in verschillende functies betrokken bij het theater. Vanaf het begin van de coronapandemie in 2020 heeft hij zich grondig verdiept in de verspreiding van het virus en de rol van aerosolen in de lucht. Als gevolg daarvan zijn de diverse locaties van het theater samen met installateur Strukton in kaart gebracht en zijn er verschillende luchtmetingen uitgevoerd.

 

Er is vervolgens flink geïnvesteerd in de binnenluchtkwaliteit en als onderdeel daarvan in de ventilatiesystemen. Marco: “In tegenstelling tot Duitsland en België is er vanuit de Nederlandse overheid in het coronabeleid geen duidelijke aandacht voor de binnenluchtkwaliteit. “ Toch heeft het theater ervoor gekozen om wel de nodige maatregelen te nemen en zo de binnenlucht in de verschillende locaties veiliger te maken.

De Uitdaging

"We hebben diverse aanbieders van luchtfilteringssystemen onderzocht. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de luchtreinigers van Euromate.”

Op één van de locaties, De Grote Kerk, was het niet mogelijk voldoende te ventileren. Marco: “Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor luchtfiltering als aanvulling op de bestaande ventilatiemogelijkheden, om zo de binnenlucht in De Grote Kerk veilig te maken.

 

Marco vervolgt: “ Hierbij zijn diverse aanbieders van luchtfilteringssystemen aan de orde gekomen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de luchtreinigers van Euromate omdat dit de meest professionele partij was.”

Luchtreiniger PAS
De Oplossing

"Onze metingen wijzen uit dat de luchtreinigers heel goed hun werk doen. Met name fijnstof, dat het coronavirus kan verspreiden, wordt flink gereduceerd.”

Na een aantal gesprekken met Euromate’s accountmanager Jos Stoop is ervoor gekozen vier Pure Air Shield 3300 luchtreinigers aan te schaffen. Deze mobiele apparaten hebben een grote capaciteit en zorgen ervoor dat de binnenlucht in De Grote Kerk continu gefilterd wordt.

 

Euromate had de luchtreinigers al uitvoerig laten testen door onafhankelijk meetinstituut SGS. Na plaatsing van de apparaten heeft Marco eigen metingen laten uitvoeren, waaruit bevestigd werd dat de luchtreinigers inderdaad zeer efficiënt zijn. Marco: Met name het percentage fijnstof in de lucht verminderde aanzienlijk. Dit is in het kader van corona extra belangrijk omdat het virus verspreid kan worden via het aanwezige fijnstof in de lucht. Dit risico wordt nu geminimaliseerd.”

Goed voorbereid

Metingen

De luchtkwaliteit wordt bij alle locaties van het theater nauwlettend in de gaten gehouden met behulp van de nodige meetapparatuur. Wanneer uit de data blijkt dat het CO2-gehalte in de lucht de toegestane waarde overschrijdt en dus te hoog is, krijgt Marco een melding en wordt er ingegrepen. De luchtreinigers kunnen dan een tandje hoger worden gezet. Door de adequate acties is het Wilminktheater goed voorbereid op het nieuwe seizoen. De voorstellingen zijn alweer in volle gang en in combinatie met de overige maatregelen kunnen grotere groepen bezoekers weer veilig genieten van het culturele aanbod.

Realiseer gunstige besparingen

 • Reinigt tot wel 99,99% van de vervuiling uit de lucht
 • Minder ziekteverzuim
 • Energiebesparing door recirculatie
Het product

Pure Air Shield 3300

Met de Pure Air Shield 3300 creëer je veilige (werk)omgeving. Deze luchtreiniger is geschikt voor grote binnenruimtes en filtert (fijn)stof, bacteriën en virussen zoals corona uit de lucht. Vervuilde lucht wordt aan de onderkant van de luchtreiniger aangezogen aan de bovenkant weer schoon uitgeblazen. Doordat de lucht niet één maar meerdere keren per uur wordt gereinigd is de continuïteit van schone lucht verzekerd.

 • Reinigt op zeer efficiënte wijze tot wel 99,995% van de zwevende deeltjes en aerosolen uit de lucht
 • SGS gecertificeerd en daarmee bewezen effectief
 • Fluisterstil
 • Gemakkelijke bediening
 • Plug and Play systeem
 • Energiezuinig door timerfunctie
Lees meer

Neem contact op met Madiha

Toestemming*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wilt u een oplossing voor uw theater of evenementenhal?