Skip links

Ik woon toch in een stad met veel schone lucht?

Als inwoner van Nederland en inwoner van de stad Utrecht, geografisch gelegen tussen enerzijds het Groene Hart van Nederland en anderzijds de bosrijke Utrechtse Heuvelrug en de Hoge Veluwe, zou je denken in een zeer welvarend en gezond deel van het land te wonen. Maar als ik af en toe de berichten in de plaatselijke kranten en op andere sociale media lees, krijg ik wel eens de indruk dat ik maar beter elders kan gaan wonen want met de kwaliteit van de buitenlucht is het bar slecht gesteld. Van artikelen met de titel “Meeste fijnstof in Utrecht” en “Meting luchtvervuiling op Amsterdamsestraatweg” word ik niet echt vrolijk.

Utrecht heeft als eerste Nederlandse gemeente sinds het begin van dit jaar een milieuzone ingevoerd waardoor de meest vervuilende bestelbusjes en personenauto’s uit de binnenstad worden geweerd. En zoals Rene Cazander in het AD schrijft hebben bewoners van Utrecht meer kans op ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten als gevolg van het inademen van vieze lucht veroorzaakt door het drukke verkeer. Kun je nagaan wat voor maatregelen er genomen zouden moeten worden als Utrecht veel zware industrie zou hebben maar daarentegen staat Utrecht er juist bekend om veel hoogwaardige zakelijke dienstverlening te hebben; Academisch Ziekenhuis Utrecht, Jaarbeurs Utrecht, Universiteit Utrecht en hoofdkantoren van Rabobank en SNS zijn daar mooie voorbeelden van. Saillant detail is juist dat de enige “vervuilde” lucht die ik tijdens mijn hardlooprondje in de stad wel eens ruik juist het enorm lekkere aroma van Douwe Egberts is als ze koffiebonen aan het branden zijn voor de pads…..en dan nog moet de wind zo staan dat de geur juist de stad in waait in plaats van er vanaf.

Maar schijn bedriegt want zoals een oud-collega van mij wel eens zei : “een sigaret roken is niet erg, maar elke dag een sigaret des temeer”. Met andere woorden elke dag wonen, werken en recreëren in een stad met veel fijnstof in de lucht zorgt op de lange termijn voor structurele gezondheidsproblemen. Dus jezelf blind staren op die mooie werfkelders met die enorm grote groene bomen en het feit dat er tienduizenden fietsers dagelijks de stad doorkruisen betekent niet dat de lucht zo schoon is. Wel verwarrend allemaal, want wie of wat moet je nu geloven?

In Utrecht wordt de grootste ondergrondse fietsparkeergarage van de wereld gebouwd omdat er juist mega veel fietsers in de stad zijn en van het grootste wielerspektakel ter wereld, de Tour de France, is nota bene het Grand Depart binnengehaald en gezien de mondiale publiciteit zal ongetwijfeld Utrecht als fietsstad definitief op de kaart worden gezet!

Vraag voor mij blijft over: moet ik nu juist blijven fietsen en mijzelf in het verkeer blijvend blootstellen aan die schadelijke fijnstof of kan ik maar beter toch de auto pakken als ik mij in Utrecht verplaats want daarvan kun je nog de ramen en inblaasroosters dicht doen.

Lees Interacties