Skip links

Welke invloed heeft luchtvervuiling op het lichaam van hardlopers?

Wat een mooie dag was het zondag 11 oktober om de marathon te lopen. Met een recordaantal van ruim 23.000 lopers ging gisteren in Eindhoven de 32ste marathon, de halve marathon en de CityRuns van start. Ook mijn collega Ruud en ik waren samen met AiREAS aanwezig om een aantal luchtmetingen door te voeren.

AiREAS zet zich in voor een schone stad. Om te beginnen hebben zij het Innovatief Luchtmeetsystem (ILM) ontwikkeld. In Eindhoven hangen al sinds het najaar 2013 tientallen meetkasten die verschillende soorten fijnstof, ultrafijnstof en ozon meten. Tijdens de marathon zijn niet alleen de meetkasten in gebruik, maar hebben zich ook een aantal lopers opgegeven om aan het onderzoek mee te helpen. Deze studie meet de relatie van de luchtkwaliteit en de prestatie van de lichaam.

Robin en zijn vader Jack lopen samen de 10 km CityRun. Pierre Cluitmans, professor van de TU Eindhoven, leidt de metingen. Robin en zijn vader worden tijdens hun loop aangesloten aan een hartritmeteller plus GPS apparaat. Hiermee wordt de locatie en de hartslag van de lopers opgeslagen.

“Deze testen zijn niet strikt wetenschappelijk omdat we op dit moment maar met een klein aantal lopers werken”, vertelt Pierre Cluitmans. “Maar ze geven een goede indicatie welke invloed de luchtkwaliteit op de lopers heeft.” Een uitgebreider en wetenschappelijk onderzoek zou later kunnen volgen.

Wat wordt er eigenlijk gemeten?

Ons lichaam is constant aan het touwtrekken tussen het sympatische systeem (“Fight & Flight systeem” genoemd) en het parasympatische systeem (ook “Rest & Digest” systeem genoemd). Omdat deze twee systemen elkaar altijd afwisselen is ook de afstand tussen twee hardslagen nooit constant en altijd afhankelijk welk systeem op dit moment de “baas” is. De doorgevoerde metingen meten onder ander de variatie in de afstand van de hartslagen. Hierdoor kan bepaald worden welk systeem (stress of rust) het meest actief is. Een lichaam dat slechte lucht inademt zou dus meer stress signalen tonen. Hoe veel invloed de luchtkwaliteit op het menselijk lichaam heeft zou dus nader onderzocht kunnen worden.

Voor Robin was het überhaupt de eerste CityRun. Hij en zijn vader zijn enthousiast over de metingen vertelt hij mij. Ze vinden het fijn om op die manier een bijdrage te kunnen leveren aan het onderzoek.

De metingen worden op dit moment geanalyseerd. We zijn in contact met AiREAS en houden u op de hoogte van de resultaten.

Wil je op de hoogte gehouden worden over de resultaten van de luchtmetingen? Mis nooit meer de laatste ontwikkelingen over schone lucht en schrijf u nu in voor onze mailing.

Lees Interacties