Skip links

Wat doen we eigenlijk op onze Research & Development afdeling?

Het ontwerpen en ontwikkelen van onze luchtreinigers gebeurt binnen ons bedrijf op de afdeling Research & Development. Ik ben daar engineeringsmanager en ben zodoende bezig met het ontwikkelen van luchtfilters met een zo hoog mogelijke efficiency in combinatie met een laag energie verbruik. Nieuwe technologieën worden bedacht, onderzocht en getest.

Maar naast het efficiënt reinigen van lucht zijn er meer zaken belangrijk. Denk hierbij aan het geluidsniveau dat een apparaat voortbrengt en de bedieningsmogelijkheden. Tegenwoordig hebben al veel apparaten een verbinding met internet (IoT; Internet of Things) wat een aantal voordelen heeft. De bediening kan geschieden via smartphone of tablet en de luchtreiniger kan communiceren met andere luchtreinigers in een ruimte. Een ander voordeel is dat de luchtreiniger bijvoorbeeld storingen kan communiceren of dat het filter vervangen dan wel gereinigd moet worden. Bovengenoemde zaken zullen zeker nader worden bekeken bij het ontwikkelen van een nieuwe luchtreiniger.

De volgende generatie luchtreinigers van Euromate zal ook veel “slimmer” worden. Een aantal sensoren zal (al dan niet als optie aangeboden) ervoor zorgen dat de luchtreiniger weet wanneer hij wat moet doen. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn: een luchtfilter met verschillende filters die in- en uitgeschakeld kunnen worden al naar gelang de aangeboden verontreiniging in de lucht. Ik denk hierbij aan een combinatie van een filterdeel dat de (stof)deeltjes afvangt en een filterdeel dat bepaalde geuren kan filteren.

Uiteraard doen we bij Euromate ook onderzoek naar andere mogelijkheden om lucht te reinigen. Dat hoeft namelijk niet altijd op een mechanische manier te gebeuren. Er zijn meerdere methoden om deeltjes te verwijderen. Het onderzoek hierna richt zich op praktische toepasbaarheid en hoe dat in een veilig product om te zetten.

Mensen worden zich steeds bewuster van het feit dat het reinigen van lucht veelal noodzakelijk is. Of het nu gaat om kookluchtjes die ontstaan tijdens het bereiden van eten, het stof dat door onze huisdieren wordt veroorzaakt of gewoon het fijnstof dat onze huizen weet binnen te dringen. Pure lucht. Je merkt het pas als het er is.

Joost Moelands
Engineeringsmanager Euromate.

Lees Interacties