Skip links

Wat kost het u per dag als een medewerker corona krijgt?

Elke bedrijfseigenaar is bang dat er corona uitbreekt binnen het bedrijf. Waaruit bestaan de kosten voor ziekteverzuim? En hoe kunt u eraan bijdragen om ziekte te voorkomen of verdere besmettingen binnen het bedrijf tegen te gaan?

Wat zijn de gemiddelde kosten van een zieke werknemer?

Bij een zieke werknemer heeft u te maken met directe en indirecte kosten. Onder directe kosten vallen onder andere loondoorbetaling en arbodienstverlening. Onder indirecte kosten vallen kosten voor vervangend personeel, verlies van productie of omzet, etc.

Rekenvoorbeeld met kostenposten

U kunt zelf de kosten per werknemer uitrekenen op verzuimkosten.nl. Toch geven we graag een voorbeeld van deze kostenpost. We gaan hierbij uit van een gemiddeld jaarinkomen in Nederland van € 36.500 (Bron CPB, 2016).

Kosten zieke/verzuimende werknemer per dag:

Loondoorbetaling: € 153,-
Kosten vervanging: € 146,-
Verlies productie/sales: € 43,-
Kosten arbodienstverlening: € 60,-
Verzuimbegeleiding: € 7,50

Totaal verzuimkosten: € 410,- per dag (*)

* Bij quarantaine waarbij thuiswerken niet mogelijk is spreekt u al over bijna € 200,- per dag aan kosten.

Wat kunt u doen om het besmettingsgevaar te minimaliseren binnen het bedrijf?

In de ruimtes waar mensen langere tijd bij elkaar zijn zoals vergaderruimtes, werkplekken, kantoortuinen en kantines is het aan te raden om luchtreiniging toe te passen. Met een professionele luchtreiniger wordt tot wel 99,95% van de aangezogen lucht gezuiverd van allerlei soorten vervuiling, waaronder bacteriën en virussen.

Wat kost luchtreiniging en hoe verhoudt zich dat met ziektekosten?

Eén luchtreiniger kost een bedrijf ongeveer € 116,- per maand. In een gemiddelde vergaderruimte is het aan te raden om twee exemplaren te plaatsen. Voor € 232,- euro per maand beschermt u uw bedrijf en uw werknemers tegen besmettingen. De luchtreinigers zijn verrijdbaar en zo ook in de andere ruimtes te gebruiken.

Stel: uw werknemer heeft corona gekregen en is 3 weken ziek à € 410,- per dag = € 6150,- aan kosten. En wat als er meerdere mensen besmet zijn geraakt? Hoe hard loopt dit bedrag dan op?

In dit voorbeeld zijn wij uitgegaan van de kosten voor luchtreinigers in een gemiddelde vergaderruimte. Uiteraard kunnen wij ook een rekensom maken die toegespitst is op de situatie bij uw bedrijf.

Conclusie

De maandkosten voor een goed werkende (mobiele) luchtreiniger zijn lager dan de verzuimkosten per dag van een werknemer die ziek of in quarantaine is vanwege corona. Wees dus wijs en investeer in luchtreiniging voordat u geconfronteerd wordt met verzuimkosten!

Meer weten over de mogelijkheden voor uw situatie? Neem dan contact met ons op!

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees Interacties