Skip links

Wat is geurbestrijding?

geurbestrijding

Geurbestrijding

Als in een bepaalde ruimte nare geuren hangen kunnen deze voor de nodige hinder en irritatie zorgen. Zeker in een werksituatie kan dit heel vervelend zijn. De productiviteit kan dalen en het ziekteverzuim zal toenemen. Beide gevolgen waar de werkgever niet blij van wordt. De hoogste tijd dus om iets te doen aan geurbestrijding.

Geurbestrijding in een organisatie is extra complex omdat de bron vaak voortkomt uit het pand, productieproces en soms de medewerker. In een notendop, er zijn vier methodes voor geurbestrijding:

  1. De bron verwijderen;
  2. Geuren toevoegen;
  3. Ozon;
  4. Luchtreiniging;

Geurbestrijding door de bron te verwijderen

De bron verwijderen is een goede methode maar in de praktijk vaak niet mogelijk of slechts deels. In een verpleeghuis is vaak sprake van stankoverlast door incontinentiemateriaal. Het is niet mogelijk om dit niet te gebruiken. Wel is het mogelijk om het materiaal z.s.m. luchtdicht op te slaan. Desondanks blijft er toch nog een vervelende geur hangen. Vaak is de geur in meubels, kleding of de woonruimte getrokken en is de bron verwijderen al niet meer mogelijk.

Geuren toevoegen

Geurbestrijding door middel van een geur toevoegen heet in de volksmond: maskeren van geuren. Ook effectief maar op termijn erg duur en ongezond. Immers de parfums raken op en moeten steeds bijgevuld worden. Anderzijds ademen mensen de gehele dag de toevoegingen in. Ook is het maar de vraag of mensen de geur aantrekkelijk vinden ruiken. Geuren zijn heel persoonlijk. Dit is de meest slechte keuze om geuren effectief aan te pakken.

Ozon toevoegen voor geurbestrijding

Het genereren van ozon is ook erg effectief bij geurbestrijding. Een ozongenerator produceert O3, dat organische moleculen (bacteriën, schimmels…) oxideert. Ozon is in kleine hoeveelheden veilig. Bij grotere hoeveelheden kan het gezondheidsklachten veroorzaken. Geurbestrijding met ozon is in de regel erg effectief maar vaak maar tijdelijk. Schimmels en bacteriën worden wel gedood maar laten sporen achter die toch weer gaan groeien op termijn.

Luchtreiniging meest effectief voor geurbestrijding

De laatste jaren is er een trend waarneembaar waar geurbestrijding door middel van luchtreiniging groeiende is. Vaak wordt dit in combinatie gedaan met het verwijderen van de bron (waar mogelijk). Geurbestrijding door luchtreiniging gebeurt door het aanzuigen van de lucht en deze te filteren en reukloos terug te blazen in dezelfde ruimte. Geuren filteren gebeurt door middel van een filter dat stank opneemt. Een grondstof die vaak in zo’n geurfilter wordt verwerkt is koolstof. Koolstof werkt zeer effectief bij geurbestrijding. Euromate heeft een luchtreiniger met koolfilter (5 kg) dat gassen (geuren) eenvoudig kan opnemen. Afhankelijk van de soort ruimte is er een passende luchtreiniger. Zo is er voor een industriële hal een andere luchtreiniger nodig dan in een patiëntenkamer op een verpleegafdeling, voor meer informatie klik hier.

Geurbestrijding verpleegkamer