Skip links

Warme dagen? Pas op voor de airco!

Afgelopen weekend is de zomer officieel van start gegaan en dat begon direct met hoge temperaturen. Veel mensen en bedrijven zetten daarom de airco aan. Logisch, want als we binnen aan het werk zijn, mag het immers niet broeierig worden want dit leidt af en we worden er minder productief van. Maar daar schuilt een gevaar voor de gezondheid in. Zeker nu in tijden van het coronavirus!

Virusdeeltjes kunnen namelijk door een airconditioner verspreid worden door de ruimte, ook als je verder dan 1,5 meter van een ziek persoon af zit (bron: University van Oregon). Er zijn zelfs onderzoeken die constateren dat virusdeeltjes door middel van aerosolen en een centraal airconditioning systeem door het hele gebouw zouden kunnen reizen.

Viroloog Louis Kroes van het LUMC zei eerder tegen RTL Nieuws dat een airconditioning gunstig is voor verspreiding van het virus. Verspreiding is volgens hem afhankelijk van drie factoren: luchtvochtigheid, temperatuur en luchtstromen. De luchtvochtigheid en temperatuur worden door airconditioning lager. “Bij een lagere luchtvochtigheid kan het virus dus een grotere afstand afleggen.” Ook verstoort de airconditioning de natuurlijke luchtstromen. Dat zorgt er volgens Kroes voor dat het virus makkelijker kan worden overgedragen. Samengevat kan een airco dus voor verspreiding van het virus zorgen.

Aerosolen worden al langer beschuldigd van het verspreiden van ziektekiemen. Zo wordt deze relatie al in 1930 aangetoond door een onderzoek van Harvard onderzoeker William Wells. Ook meerdere recentere onderzoeken uit de hele wereld tonen aan dat aerosolen het coronavirus kunnen verspreiden.

Bekende virologen en experts hebben de afgelopen maanden het gevaar van aerosolen ter discussie gesteld. Zo stelde de Duitse topviroloog Christian Drosten (adviseur van bondskanselier Merkel) weken geleden al dat aerosolen een dominante rol in de verspreiding hebben. Ook viroloog Ab Osterhaus is van mening dat er rekening moet worden gehouden met verspreiding van het coronavirus via aerosolen. Onderzoeker Maurice de Hond legde zelfs het gevaar al bloot op 2 april jl. Detlef Lohse, hoogleraar fysica van vloeistoffen aan de Universiteit Twente, wijst op de vele studies die laten zien hoe ver de aerosolen kunnen reiken, ook zonder het duwtje in de rug van de ventilator of airco. “Zelfs als de aerosolen helemaal zouden opdrogen en er alleen wat virus met zout en eiwit overblijft, kunnen ze in de lucht blijven circuleren”, aldus Lohse.

Het is logisch dat we met warm weer de airconditioning willen aanzetten. Maar hoe kan dat nu we met het coronavirus in deze wereld zitten? Heel simpel: door een VisionAir Blue Line MicrobeFree Global te installeren! Deze luchtreiniger van Euromate minimaliseert, bewezen door het onderzoeksinstituten TNO en VTT, aerosolen met coronavirusdeeltjes tot wel 99%! Daarnaast filtert het uiteraard ook andere luchtvervuiling, waaronder bacteriën, fijnstof, pollen en dergelijke. Dit apparaat werkt complementair aan de airconditioning, is plug en play en kan zonder hak- en breekwerk worden geïnstalleerd.

Samen zorgen de airconditioner en luchtreiniger voor een koele omgeving waarbij het gevaar van het coronavirus wordt geminimaliseerd. Een topcombinatie en goed huwelijk, ook voor het moment dat de pandemie verleden tijd is! Meer lezen? Vraag dan een gratis digitale brochure aan!

Wilt u extra informatie, factsheets ontvangen of direct een vrijblijvende afspraak inplannen? Vul dan het onderstaande contactformulier in of bel naar 076-5789550.

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees Interacties