Skip links

Vervuilde binnenlucht: hoe erg is het?

Iedereen weet dat de binnenlucht vervuild is met kleine deeltjes die we niet zien. Denk aan fijnstof, aerosolen en dampen. Dit wordt veelvuldig in nieuws- en actualiteitenprogramma’s op televisie aangehaald. Een raampje openzetten helpt niet om deeltjes te verminderen omdat de buitenlucht ook vervuild is. Maar hoe erg is het? En kan je er iets aan doen?

Wat zijn de feiten?
We zitten met z’n allen veel binnen, namelijk gemiddeld 80% van onze tijd. Door COVID-19 hebben we meer binnen gezeten dan normaal en nu het de goede kant op gaat, gaan we weer meer naar kantoor of de originele werkplek (ook vaak binnen!). Daarbij haal je per dag ruim 23.000 keer adem. Genoeg mogelijkheid om de deeltjes binnen te krijgen. En met warm weer zetten we vaak de airco aan of het hele jaar een centrale klimaatbeheersing hebben aan staan, welke juist helpt de deeltjes te verspreiden in plaats van te verminderen. Onderzoekers van de universiteiten van Oregon en Californië hebben dat bewezen en geconcludeerd dat deeltjes door deze systemen verder dan 1,5 meter verspreid konden worden!

Wat zit er allemaal in de lucht?
De lucht zit, binnen én buiten, vol met allerlei verschillende deeltjes. Fijnstof, aerosolen, gassen, geuren, virussen en bacteriën zijn nagenoeg overal te vinden. Daarnaast zijn er nog talloze andere soorten deeltjes die door de lucht zweven. In een stedelijke omgeving vindt men 30.000 tot 40.000 van dit soort deeltjes per m3. Dit is heel erg veel. Ter vergelijking: In een schoon kantoor zijn 2000-4000 deeltjes per m3 (dit is al veel!) en op de noordpool zijn slechts 10-20 deeltjes per m3!

Is het erg dat er deeltjes in de lucht zitten?
Ja, absoluut! De deeltjes die in de lucht zweven zijn vaak schadelijk voor de gezondheid. Hoe kleiner het deeltje, hoe dieper het je lichaam kan binnendringen. Zonder dat we het weten ademen we dus iedere keer deze deeltjes in. Aerosolen in de lucht kunnen zelfs COVID-19 overbrengen. We worden er dus ziek van, krijgen hoofdpijn, het sick building syndroom of zelfs erger!

Wat kan ik doen om écht schone lucht in te ademen?
Deze deeltjes moeten dus zoveel mogelijk geminimaliseerd worden. Airco’s en centralen systemen zijn juist verspreiders van luchtvervuiling en daardoor tegenwerkers! Een luchtreiniger zoals de VisionAir Blue Line kan uitkomst bieden en werkt los van, maar complementair aan een airco of centraal systeem.

Euromate kan u helpen bij het minimaliseren van luchtvervuiling! Ook benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Maak dan snel een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze adviseurs!

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees Interacties