Skip links

Schone lucht, dat is toch vanzelfsprekend

Vandaag sprak een vrouw uit China mij aan op Schiphol, in slecht Engels en met haar mondkapje voor duurde het even voordat ik haar vraag begreep.

Wanneer je dit ziet heb je toch al snel het oordeel klaar dat het dragen van een mondkapje in Nederland toch wel wat overdreven is. Na dit gesprek dacht ik na over de situatie in China. Blijkbaar was het voor haar heel gewoon dat zij een mondkapje draagt tegen de vervuiling in de grote steden. Je moet er toch niet niet aan denken dat je zo moet leven.

’s Avonds thuis las ik een stuk in de krant over het probleem van fijnstof in Nederland. Gelukkig lopen we hier nog niet met een mondkapje op, maar we zijn volgens mij wel hard op weg. Fijnstofproblemen zijn actueel en zorgen voor grote onrust bij bewoners die in woonwijken langs doorgaande wegen wonen. Rotterdam kent dit probleem rondom de ’s Gravendijkwal. Hier raast het verkeer vanuit of naar de Maastunnel dwars door het centrum van de stad.

Bewoners trekken weg en diegenen die blijven, plakken hun ramen vol met protestposters. Langs deze weg in Rotterdam vind je huizen, bedrijven, hotels en zelfs een kinderdagverblijf. Ben ik blij dat mijn kinderen opgroeien in het ‘schone’ Brabant! Die vlieger gaat blijkbaar ook niet op, de varkens in onze regio produceren veel ammoniak, dat is ook schadelijk en valt ook onder de categorie fijnstof. Dan kan je toch ook vraagtekens zetten bij de opmerking; ‘de gezonde boerenlucht’.

Fijnstof is blijkbaar overal en kan zich door de lucht snel verplaatsen. Denk maar eens aan de vieze auto’s wanneer het zand van de Sahara door de lucht wordt meegevoerd naar ons land.

Gelukkig proberen we er met z’n allen van alles en nog wat aan te doen. We weren de oude auto’s uit het centrum van de steden, rijden elektrisch en proberen schadelijke stoffen buiten ons huis en werkplek te houden.

Om lekker te kunnen leven en goed te kunnen functioneren hebben we zuurstof en frisse lucht nodig. Dat valt nog niet mee wanneer je in een ruimte afgesloten van de buitenwereld moet leven en werken.

Kijk naar de schoolkinderen in de klas. Door slechte ventilatie stijgt het CO2 niveau in de klas tot hoge waarden. Gevolg concentratieverlies lagere resultaten en lusteloosheid. Gelukkig zijn er ook scholen en bedrijven waar naar een oplossing wordt gezocht. Luchtbehandeling in combinatie met luchtfiltering. Op die manier haal je in ieder geval gefilterde buitenlucht binnen en wordt de vervuilde binnenlucht ook goed aangepakt.

Problemen moet je bij de bron proberen aan te pakken. Dat is voor dit probleem een aardige uitdaging. Transport en verkeer zijn een deel van onze welvaart, maar ik denk dat wanneer we allemaal bewust zijn van de situatie er veel aan gedaan kan worden, want ik heb geen zin om een mondkapje te dragen!

Wilt uw weten, hoe het staat met de luchtkwaliteit in uw bedrijf? Vul dan dit formulier in om GRATIS een Pure Air Scan voor uw organisatie aan te vragen.

Wat denkt u, kunnen wij dit probleem oplossen of accepteren wij dit en wachten wij af! Laat het ons weten in het commentaarveld hieronder!

Lees Interacties