Skip links

RCC K&L: Schone lucht met elektrostatische filters Euromate: ‘Na 10 jaar stankoverlast Burger King gereduceerd’

Arco Michaelis van MIWO Luchtbehandelingstechniek is gepokt en gemazeld als het om professionele keukensystemen gaat. Vooral de luchtafzuiging is essentieel, weet hij. Reden dat het bedrijf uit Alphen aan den Rijn intensief gebruikmaakt van de filters van luchtreinigingsspecialist Euromate. Zelfs een Burger King die teveel vieze lucht uitstootte kon zo zijn deuren openhouden.

MIWO levert totaalinstallaties voor de horeca. Denk aan: verwarming, koelen, ventileren en energieterugwinning, meet- en regeltechniek. Het behoort allemaal tot het palet. Qua ventilatie is de horeca een aparte tak van sport. Directeur manager Arco Michaelis: “Er moet veel lucht worden verplaatst, er moet geen stankoverlast zijn, het mag niet teveel kosten.”

Energiebesparing neemt dan ook steeds grotere vormen aan in de professionele keuken. “Een professionele keuken is een energievreter. We maken veel installaties met warmteterugwinning. Dit was altijd lastig omdat de onderhoudskosten heel hoog waren vanwege het vet en de vuiligheid. We recirculeren voor tachtig procent de lucht met een speciale afzuigkast van Halton.” Voor de professionele keuken is warmteterugwinning nog geen verplichting, maar dat kan niet lang meer duren, denkt Michaelis. “Aan de voorkant is het een investering, maar het betaalt zich terug.”

Luchtkanalen

In de horeca zijn de luchtkanalen belangrijk, vertelt Michaelis. “We gebruiken veelal Kunststof Pir 25mm luchtkanalen. Die hebben een hoogwaardige afdeklaag en zijn licht van gewicht. In de kunststofkanalen zit 25 mm dik Pir-schuim met aan weerszijden een beschermende cacheerlaag. Pir luchtkanalen zijn uitermate geschikt voor het transporteren van warme en koude lucht binnen in de ruimte. Voor de afzuiginstallatie van de keuken, ten behoeve van brandveiligheid, gebruiken we ook vaak 2mm gelaste kanalen met inspectie-luiken. Daar hebben we speciale lassers voor in dienst.”

Burger King

Veruit het moeilijkste probleem om te tackelen is echter het ontgeuren van vetluchten, weet Michaelis. “Er zijn erg veel systemen, maar er zijn er maar weinig die dit adequaat kunnen oplossen. Ik kwam jaren geleden toevallig in aanraking met Euromate. Zij hebben een prachtig elektrostatisch filter. Die haalt moeiteloos tachtig procent van de vetdelen ook écht weg.”

Michaelis geeft de fastfoodketen Burger King als voorbeeld. “Zo’n restaurant heeft meerdere grills met hoge temperaturen waar hamburgers op worden gegooid. Daar komt veel olie en vet vanaf. Om die lucht te kunnen reinigen heb je een goede installatie nodig, want in het kader van de brandpreventie wil je niet dat de kanalen vollopen met vet. Bij de Burger King in de Bijlmer Arena is door allerlei bedrijven tien jaar lang gesleuteld om de stankoverlast te reduceren, maar zonder resultaat. Wij zijn daar samen met Marco Balkema van Euromate aan de slag gegaan en dat was succesvol. Het restaurant mocht vervolgens open blijven.”

Levensduur apparatuur verlengen
Met goed onderhoud in de professionele keuken is veel energie te besparen. Hiermee zorg je ervoor dat de technische prestaties van apparatuur optimaal blijven. Daarnaast verleng je de levensduur van de apparatuur ermee. Defecten en vuil kunnen tot wel vijftien procent hogere energiekosten leiden. Het beste is om keukenapparatuur minstens één keer per jaar grondig te laten controleren door een erkende monteur.

Filters

Bij elk kookproces komen vet-, rook- en roetdeeltjes vrij. Deze deeltjes hopen zich op in het afzuigkanaal en de ventilatoren. Dat brengt serieuze risico’s met zich mee, want veel deeltjes zijn ontvlambaar. De SF luchtreiniger van Euromate filtert de deeltjes voordat deze het ventilatiesysteem ingaan. Er worden meerdere voorfilters gebruikt voordat het elektrostatisch filter in werking treedt. Deze verwijdert de rook, maar ook de kleinste vetdeeltjes.

Onderhoud

Als de vetbak is verzadigd, wordt het filter omgeruild voor een andere. Michaelis: “Hier komen de onderhoudsmonteurs voor langs, die hebben een ruilset paraat, de oude set gaat terug naar de werkplaats en wordt grondig gereinigd. Euromate heeft hiervoor een speciale wasstraat. De filters worden schoongemaakt en getest en zijn vervolgens weer te gebruiken.”

De SF luchtreiniger kan eenvoudig in het kanaalwerk achter de afzuigkap worden geïnstalleerd. De verontreinigde lucht die door de SF luchtreiniger stroomt wordt gefilterd en schoon naar buiten geblazen.

Michaelis: “Handig daarbij is dat je de luchtreinigingsunits eenvoudig kunt stapelen. Dat maakt dat je zo voor extra grote filtercapaciteiten kunt zorgen. De units zijn eenvoudig in lijn te monteren; bovenop of achter elkaar. Het maakt dus niet uit hoe groot de keuken is. Er kan altijd aan de vraag worden voldaan. Als het om elektrostaten gaat, is Euromate wereldtop.”

Over Euromate

Euromate zet zich in voor een beter binnenklimaat voor bedrijven en hun werknemers. Naast de verkoop van professionele luchtreinigers biedt Euromate ook advies en metingen aan. Euromate werkt vaak samen met installateurs. De apparaten zijn namelijk complementair aan bestaande systemen en vaak een goede toevoeging om vervuiling uit de binnenlucht te filteren.

Links Arco Michaelis, rechts Marco Balkema

Lees Interacties