Skip links

Pure lucht zonder gassen en geuren

Het bestrijden van te hoge concentraties van gassen en geuren gebeurt in veel situaties met actief koolfilters. Veel mensen, en wellicht ook u, zijn dus bekend met het bestaan van deze filtertoepassing voor vluchtige stoffen. Maar weet u voldoende hoe het werkt en waar u op moet letten? Zo nee, dan nodig ik u graag uit om verder te lezen.

Actief kool ontstaat door zogenaamde thermische activatie van houtskool, of een ander basismateriaal zoals kokosnoot. Dit gebeurt door verhitting boven 900 ºC, toevoeging van stoom, snelle afkoeling en enkele andere bewerkingen. Resultaat is een product, bijvoorbeeld korrels, met heel veel microscopisch kleine kanaaltjes die we poriën noemen.

Actief kool filtratie gebeurt door een krachten verbinding (van der Waals krachten) van vluchtige stof moleculen aan de poriën in het actieve koolstof. Die onderlinge aantrekkingskracht is afhankelijk van het type vluchtige stof, het type actief kool en hoeveel je ervan gebruikt. Dus hoe beter de aantrekkingskracht hoe sneller de stof wordt opgenomen.

Tips voor goed gebruik

Voor een goede levensduur en efficiënte werking van het actief kool filter is het volgende van belang. Zo moet de contacttijd van de lucht met het actief kool langer zijn dan 0,1 tot maximaal 4 seconden. Kennis over het type en de aangeleverde concentratie vluchtige stof is ook nodig. Hier kan namelijk het type en de hoeveelheid actief kool op afgestemd worden. Daarnaast is raadzaam om een voorfilter te gebruiken, want door stofvervuiling gaat de werking van het actief kool achteruit. Als laatste zijn de omgevingsomstandigheden zoals de temperatuur (ideaal is < 40°C) en luchtvochtigheid (max. 75%) van invloed. Actief kool houdt ook vocht en deeltjes vast en slaat dit op in de structuur. Hierdoor hebben de vluchtige stoffen minder kans zich te hechten. Kortom, probeer het actief kool filtermateriaal schoon en droog te houden.

Wanneer onderhoud plegen

Wanneer moet het actief koolfilter gewisseld worden? Eigenlijk is het bij te hoge concentraties onze neus en gebruikerservaring die het werk moeten doen. Eventueel zijn real-time meetapparaten in te zetten (bijv. PID meters), maar dergelijke meters zijn beperkt in hun bereik om diverse vluchtige stoffen te meten. Bij gevaarlijke stoffen in continue processen dienen regelmatig gasmonsters genomen te worden om te meten. Zowel voor als na het gebruik van het actief koolfilter. Dit is een dure methode die in ongevaarlijke situaties onnodig is om toe te passen.

Euromate past actief koolfilters toe in verschillende oplossingen voor professionele luchtreiniging. Wilt u meer informatie over de toepassing hiervan in uw situatie, neem dan gerust contact met ons op.

Lees Interacties