Skip links

Opnieuw in de media; slechte binnenluchtkwaliteit voor scholieren in klaslokalen

Afgelopen week was het in dagbladen en op websites weer veel te lezen: “Schoolkind snakt naar frisse lucht” en “Peperdure ventilatie faalt”. Honderden scholen hebben enorme investingen gedaan in hightech-ventilatiesystemen die niet werken en daardoor zitten scholieren vaak in een bedompt lokaal. Wat te doen?

Wat zijn de klachten bij te weinig ventilatie

Bij te weinig ventilatie in klaslokalen kunnen klachten als vervelende geuren, oogirritatie, hoofdpijn en meer dan normale vermoeidheid voorkomen. CO2 veroorzaakt deze effecten niet zelf: klachten ontstaan door te hoge concentraties van andere stoffen die zich ophopen of door te weinig zuurstof. Er zijn aanwijzingen dat een slechte binnenluchtkwaliteit op scholen kan leiden tot een toename in gezondheidsklachten.

Bewustwording

Met elkaar brengen we meer tijd binnen door dan buiten. De kwaliteit van de binnenlucht is vaak vele malen slechter dan buiten. Door bewustwording van het belang van een gezond binnenmilieu en verandering van het ventilatiegedrag kan deze methode zorgen voor verbetering van het binnenmilieu in scholen. Maar vaak is ventileren moeilijk omdat er geen of onvoldoende ramen of roosters zijn of omdat deze gesloten worden gehouden in verband met tocht of geluidhinder en inbraak. Voor verdere verbetering van het binnenmilieu op scholen zijn niet perse bouwkundige aanpassingen van de ventilatievoorzieningen en de inrichting van het schoolgebouw nodig.

Plug & play oplossingen naar een merkbaar beter binnenklimaat

Euromate biedt maatwerk luchtreinigers om ervoor te zorgen dat verontreinigende stoffen effectief worden verwijdert. De plug & play oplossingen zijn geschikt voor installatie aan plafonds (onder- en inbouw), aan de muur of als verrijdbare modellen. Afhankelijk van de vervuilingsgraad en type vervuiling kiest u een passend filter. De luchtreingiers zijn geluidsarm, waardoor de scholieren geen hinder ondervinden van geluidsoverlast, maar wel veel profijt hebben van een gezond binnenklimaat. Door te kiezen voor een servicecontract worden de filters tijdig vervangen en wordt de luchtreiniger goed onderhouden zodat leerkrachten en scholieren altijd kunnen rekenen op een frisse en gezonde omgeving.

Gratis advies, een luchtmeting of proefplaatsing

Natuurlijk draagt onze adviseur graag een passende oplossing aan of maakt een proefplaatsing mogelijk. Neem eens een kijkje bij onze luchtreinigers of neem contact op voor advies.

Liever eerst meten? Voor alle binnenluchtanalyses werkt Euromate samen met RPS Analyse, een onafhankelijk bureau voor arbeidshygiëne. RPS verstrekt rechtstreeks aan u de meetresultaten, welke de adviseur met u bespreekt. Kijk voor meer informatie bij onze
Pure Air Scan.

Bronvermelding: www.ad.nl en www.rivm.nl

Lees Interacties