Skip links

Ongezonde binnenlucht kost de werkgever geld!

Het gevaar van vervuilde binnenlucht op kantoren
Gemiddeld ademen we 80% van onze tijd binnenlucht in. Waar veel mensen zich in vergissen is dat binnenlucht nog meer vervuild is dan buitenlucht. Vaak valt het je niet eens op… de meeste stoffen zijn geurloos en niet met het blote oog te zien, maar ze zijn wél gevaarlijk voor de gezondheid. Ooit gehoord van het Sick Building Syndrome? Een verzamelnaam voor veel verschillende gezondheidsklachten die te wijten zijn aan de slechte luchtkwaliteit van bijvoorbeeld een kantoorgebouw. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO schat dat in één op elke drie kantoorgebouwen symptomen van het sick building syndroom voorkomen. Na een dag werken voor de zoveelste keer met hoofdpijn naar huis? Last van geïrriteerde ogen? Veel aan het niezen en voel je je continue vermoeid? Tijd voor actie!

Luchtvervuilers op kantoor…wat doen we ermee?
Naast het Sick Building Syndrome zijn er veel luchtvervuilers op te noemen: schadelijke stoffen, gassen, (fijn)stof, virussen, bacteriën, vervelende en storende geuren of tabaksrook. Maar ook tonerstof van printers en vluchtige organische stoffen die vrijkomen uit vloerbedekking of verf hebben een negatieve invloed op het binnenluchtklimaat. Het binnen laten van buitenlucht heeft een positief effect op het zuurstofgehalte. Ook moet je goed letten op een juiste vochtbalans, want een te droge of te vochtige binnenlucht geeft bacteriën, schimmels en virussen kans om te groeien. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en 65 procent. De beste manier om kantoorlucht effectief te reinigen is een speciale luchtreiniger voor kantoren. Zo’n luchtreiniger zuigt de vervuilde lucht aan en blaast weer schone gezuiverde lucht de ruimte in.

Luchtreiniging op kantoor heeft alleen maar voordelen
Luchtverversing op kantoor heeft invloed op de productiviteit, gemoedstoestand en het ziekteverzuim van de werknemers. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 2% van het ziekteverzuim te wijten is aan slechte luchtkwaliteit. Ook is aangetoond dat mensen ruim 10% productiever zijn als er continue gereinigde lucht in de ruimte wordt geblazen. Zij kunnen opgelucht adem halen en zullen zich vitaler en gezonder voelen. Een bijkomstig voordeel van een luchtreiniger op kantoor is dat verwarmde of gekoelde lucht, dankzij de luchtstroom, mooi verdeeld wordt door de ruimte. Doordat er minder (fijn)stof en andere deeltjes in de lucht hangen, zullen er ook minder schoonmaakwerkzaamheden zijn.

6 tips voor een fijne en gezonde werkplek

  • Zorg voor een effectieve, goed werkende luchtreiniger en verwissel de filters met enige regelmaat.
  • Maak je werkplek schoon en probeer zoveel mogelijk een clean-desk-policy te hanteren.
  • Vul de ruimte met één of meerdere planten.
  • Beter is om printers in een aparte ruimte te plaatsen die kan worden afgesloten.
  • Zorg zo nu en dan ook voor frisse lucht.
  • Voldoende daglicht werkt ook mee aan creativiteit en productiviteit.

Neem contact met ons op voor meer informatie!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees Interacties