Skip links

Onderbelicht: luchtreinigers zijn een snelle en flexibele oplossing voor scholen

Financieel Dagblad 28 oktober 2020

Euromate houdt zich al ruim 45 jaar bezig met een beter binnenklimaat voor bedrijven en haar werknemers. Van tandartspraktijken tot aan klaslokalen, in tal van ruimtes overal ter wereld hangen de luchtreinigers van Euromate.

Corona
“Mensen zijn zich nog maar weinig bewust van het belang van goede ventilatie en luchtreiniging. Vaak wordt gedacht dat het met een ventilatiesysteem en een op en raam voldoende is, omdat er dan frisse lucht binnenkomt. Maar dan ben je er nog lang niet”, aldus Annelies de Jong van Euromate. “De coronacrisis en de discussie rond aerosolen leiden tot meer bewustzijn op dit gebied. Er wordt meer nagedacht over wat er in de lucht zit en wat dit voor onze gezondheid betekent.”

Ervaring
“In Finland hebben wij al jarenlange ervaring met onze luchtreinigers op scholen. Daar denken ze veel meer na over wat er nu precies in de lucht zit en zijn zij al veel verder in het besef van hoe belangrijk luchtreiniging is op scholen. De vraag naar onze luchtreiniger VisionAir Blue Line in Finland ontstond doordat veel kinderen op scholen ziek werden, ze kregen bijvoorbeeld hoofdpijn en droge ogen door de slechte ventilatie in de oude gebouwen. Veel van deze scholen bleken schimmel in de spouwmuren te hebben.”

“TNO heeft recent een eerder onderzoek van een Fins onderzoeksinstituut gevalideerd en bevestigt daarmee dat onze VisionAir Blue Line tot wel 99,95% van de vervuiling uit de lucht filtert. Daarmee is het officieel een effectieve luchtreiniger om aerosolen (minuscule druppeltjes die drager zijn van vervuiling zoals fijnstof, virussen en bacteriën) uit de lucht te reinigen.De VisionAir Blue Line zorgt dus voor minder coronabesmettingen in de ruimte waarin hij staat. Als je het vergelijkt met het aanpassen van een ventilatiesysteem is het plaatsen van een luchtreiniger de snelste en makkelijkste manier om een klaslokaal, lerarenkamer, kantoor, etc veilig en coronaproof te maken.”

Scholen
“Op de meeste scholen is de ventilatie slecht geregeld en is het zuiveren van de binnenlucht lange tijd geen prioriteit geweest”, gaat De Jong verder. “De toegezegde 360 miljoen hiervoor kan helpen bij de aanschaf van luchtreinigers. Want een luchtreiniger is nu eenmaal de makkelijkste en snelste oplossing om voor een schone lucht op scholen te zorgen. Onze luchtreinigers zijn klein en kunnen ook van lokaal naar lokaal worden gereden. Uiteraard kunnen ze ook vast aan de muur of het plafond worden gehangen. De huur van de VisionAir Blue Line is ongeveer 116 euro per maand inclusief regelmatige vervanging van de filters. Begin eerst met een paar units en bouw langzaam op. Zo hou je het behapbaar.”

Meer weten? Mail uw vraag naar request@euromate.com.

Lees Interacties