Skip links

Nieuwe eisen voor luchtkwaliteit en ventilatie in kindercentra (conform bouwbesluit 2012)

Kindercentrum Belle Fleur heeft 10 locaties en daarbinnen bieden zij voor en naschoolse opvang, kinderdagopvang en het PeuterPaleis als voorbereiding op de basisschool. Zij hebben allen een kleinschalig karakter en zijn op een lichte en transparante wijze opgezet. Samen creatief bezig zijn. Sporten of ontspannen in de sfeervolle zithoek. Op elke locatie werkt een vast team van enthousiaste medewerksters. Zij zorgen er iedere dag voor dat de kinderen de aandacht krijgen die ze verdienen. Bij Kindercentrum Belle Fleur is er altijd een vertrouwd gezicht in de buurt.

DE UITDAGING

Belle Fleur is aangesloten bij de Branchevereniging Kinderopvang. Alle locaties voldoen vanzelfsprekend aan alle wet- en regelgeving waaraan een professionele organisatie in onze branche moet voldoen. Daarnaast zijn er veel meer aspecten waaraan een kinderdagverblijf kan voldoen, maar die niet verplicht zijn. Zoals bijvoorbeeld de luchtkwaliteit van de opvangruimtes. Hier zijn de leidsters de hele dag aan het werk en uiteraard ook de kinderen zijn hier een of meerdere dagen per week. Op de babygroep ondervonden de leidsters hinder van de poeplucht van de luiers. Het is niet altijd mogelijk om de ramen open te zetten, zeker in de winter met kleine baby’s is dat onverantwoord. Daardoor blijven vervelende luchtjes hangen. Voor de leidsters is dit onprettig maar ook voor ouders en/ofverzorgers die kinderen het liefst achterlaten in een frisse en prettige omgeving. De binnenlucht wordt continu vervuild door niet alleen geuren, maar ook fijnstof, microorganismen, bacteriën en virussen. Dit is voor zowel de kinderen als de medewerkers ongezond. Het kan ziektes, longproblemen en allergische reacties veroorzaken. Belle Fleur liet zich adviseren, over het verbeteren van de luchtkwaliteit, door Euromate.

DE OPLOSSING

Na de inventarisatie van Euromate werd op de babygroep ‘Madeliefjes’ een VisionAir1 CarbonMax in de speelruimte geadviseerd en bij de ‘Zonnebloempjes’ een VisionAir2 CarbonMax in de verschoonruimte. Dankzij het actief kool in deze filters worden vervelende luchtjes en gassen gefilterd. Lotte van de Kamp: “Graag willen wij een fris en schoon kinderdagverblijf aanbieden. Doordat alle kindjes op deze groepen luiers dragen, is de lucht soms heel onprettig. Met de luchtreiniger zijn we hier vanaf af. In de periode met buikgriep zijn we er heel erg blij mee! De luchtreiniger gaat dan af en toe in de hoogste stand en is de stank binnen een paar minuten verdwenen.“

Wetgeving kinderopvang | kwaliteit van de binnenlucht waarborgen

Vanaf 1 april 2017 moet de kinderopvang voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Dat is maar goed ook want uit onderzoeken van verschillende GGD’en blijkt dat de luchtkwaliteit in veel kindercentra voor verbetering vatbaar is (bron: GGD). Belle Fleur is vooruitstrevend en heeft nu al gezorgd voor een optimale luchtkwaliteit. Lotte van de Kamp: “Bijkomend voordeel is dat wij allemaal merken dat niet alleen de luchtjes verdwenen zijn, maar ook de lucht veel fijner en aangenamer voelt.”

Lees Interacties