Skip links

Luchtvervuiling en de effecten voor uw gezondheid

Ik hou er ontzettend van om een rondje te lopen in de bossen vlak bij ons huis. Lekker pure lucht inademen, direct uit de bomen. Maar momentje! Blijkbaar is het niet alleen schone lucht die door mijn longen wordt opgenomen. Een rapport van de EEA verklaart dat jaarlijks meer dan 430.000 mensen in Europa overlijden door het gevolg van luchtvervuiling.

Eerlijk gezegd, ik schrok een beetje van het onderzoek van de European Environment Agency (EEA), waarin vermeld staat dat luchtvervuiling een van de grootste gezondheidsrisico’s in Europa is. Het veroorzaakt niet alleen kanker, hart- en longziekte, maar verkort ons leven significant. En als u in een grotere stad woont, bent u waarschijnlijk blootgesteld aan luchtvervuiling die door de World Health Organization (WHO) als onveilig worden ingeschat.

Oorzaken van gezondheidsproblemen

De meest gevaarlijke vervuilers zijn fijnstof, ozon en stikstofoxide. Fijnstof was verantwoordelijk voor 432.000 doden in 2012. De invloed van ozon en stikstofoxide zorgde voor 75.000 en 17.000 overledenen. De landen met de hoogste vervuiling zijn Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het blijkt dat industriële vooruitgang met een hoge prijs betaald wordt.

Fijnstof kan ziektes van de longen en het hart, maar ook kanker veroorzaken. In 2013, is 87 procent van de stedelijke bevolking in aanraking gekomen met niveaus van fijnstof, die door de WHO als gevaarlijk ingeschat worden. Ook ozonblootstelling (O3) in steden is hoog. 98 procent van de Europese bevolking leeft met ozonniveaus die boven de WHO richtlijnen zijn. Ozon is niet alleen gevaarlijk voor u, maar zorgt er ook voor dat agrarische gewassen, bossen en planten minder groeien en opbrengen. Stikstofoxide heeft direct effect op uw ademwegen, maar versterkt ook de ontwikkeling van fijnstof en ozon.

De luchtkwaliteit is in de afgelopen jaren wel vooruitgegaan, maar het heeft nog steeds groot effect op onze algemene gezondheid, reduceert de kwaliteit van ons leven en onze levensverwachting. Maar ook economisch heeft luchtvervuiling gevolgen. We moeten met meer ziektekosten rekenen, maar ook met minder productiviteit door verloren werkdagen.

Luchtvervuiling verminderen

Luchtvervuiling wordt veroorzaakt door de industrie en daardoor door de dagelijkse keuzes die u maakt. Er zijn er veel dingen die u kunt doen om luchtvervuiling te minderen. Als iedereen een steentje bijdraagt kunnen we de kwaliteit van de lucht sterk verbeteren. Hoe? Openbaar vervoer en de fiets gebruiken zijn overduidelijke dingen om te doen. Maar er is meer: Vooral verpakkingen van plastic, papier en metaal zorgen (tijdens de productie en afvalverwerking) voor uitstoot van giftige gassen. Die vervuilen de lucht en zijn gevaarlijk voor onze gezondheid. Lees ons artikel met 7 Tips voor minder afval en schonere lucht om te beginnen met het verminderen van uw afval.

Bovendien zijn er een aantal dingen die u kunt doen om de luchtkwaliteit thuis te verbeteren. Onze collega Gerard heeft een aantal tips om het in de winter ook thuis luchtig te houden. Tevens, kunt u ook gebruik maken van planten die de binnenlucht verschonen. En als dat niet voldoende is, kunt u gebruik maken van een luchtreiniger.

Wilt u meer weten over effectieve manieren om de binnenlucht schoon te houden? Bekijk dan onze luchtreinigers of neem contact op voor individueel advise.

Lees Interacties