Skip links

Luchtvervuilers in huis: Hoe houd je het luchtig in de Winter

Bij het woord “klimaat” denkt uw wellicht aan temperatuur of ook nog aan luchtvochtigheid. Misschien legt u ook de link naar “buitenklimaat”. Maar wist u dat klimaat eigenlijk een veel breder begrip is?

Naast buitenklimaat wordt de laatste tijd steeds meer gesproken over binnenklimaat. En specifieker wil ik ingaan op het klimaat bij u thuis.

Het binnenklimaat is sterk afhankelijk van allerlei factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid, zuurstof en ventilatie. Maar u moet ook denken aan de invloed van huisdieren, voedsel, apparatuur en last but not least: uzelf.

Een schoon en fris binnenmilieu wordt steeds belangrijker om drie redenen: Op de eerste plaats zijn stank, stof, schimmels en bacteriën altijd al volop aanwezig geweest bij u thuis. Daar komt bij dat we steeds allergischer worden voor die zaken én steeds meer binnenshuis leven. Alle reden dus om aandacht te besteden aan uw binnenklimaat.

Nu met de winter voor de deur, ben ik al aan het denken wat voor maatregelen ik ga treffen om het in mijn thuisomgeving behaaglijk te houden. Hier 5 makkelijke tips tegen luchtvervuilers.

Loop op slippers

Nederland is een van de weinige landen in de wereld waar veel mensen met hun schoenen binnen lopen. Om die reden loop ik thuis altijd op slippers om te voorkomen dat vuil, chemicaliën en andere troep van buiten in mijn huis belanden. Bovendien voelt het lekkerder voor mijn voeten.

Gebruik smoke-free kaarsen

Voor ons is de winter de tijd om te genieten van gezellige kaarslicht. We kopen meestal kwalitatief hoogwaardige kaarsen die niet ruiken. Zo blijft de lucht schoon en fris.

Houd je huisdier schoon

Dieren allergieën komen van haren, dode huid, speeksel en urine van uw harige vriend. Als u gevoelig reageert op dieren allergene, zorg er dan voor dat uw huisdier niet in uw slaapkamer komt. Reinig ook de meubelen en de vloer minimaal twee keer per week. Nadat we met onze hond gaan wandelen, maken we hem altijd goed schoon om vervuilende deeltjes in het huis te voorkomen.

Laat uw schoorsteen vegen

We houden ervan tijdens de koude maanden voor onze open haard te zitten. Al twee maanden geleden heb ik onze schoorsteen laten vegen. Zo kan de rook van het vuur ons huis makkelijk verlaten.

Zet het raampje open

Goede ventilatie is een van de belangrijkste dingen om voor een goede binnenklimaat te zorgen. Vochtigheid in het huis zorgt voor het ontstaan van schimmels, wat erg schadelijk is voor onze gezondheid.

U ziet dus, dat u al met kleine aanpassingen het binnenklimaat bij u thuis schoner en gezonder kunt houden.

Lees Interacties