Skip links

Luchtreinigers met ionisator of HEPA filter, wat zijn dat precies?

luchtreiniger

Er zijn veel type luchtreinigers met grote variëteit aan filters in omloop. Voor de consument is het daarmee niet makkelijk om snel een keuze te maken. In deze blog proberen we kort en bondig het verschil uit te leggen tussen de twee meest gebruikt type filters, te weten: ionisatie- en HEPA filter.

Werking van een luchtreiniger

De werking van een luchtreiniger werkt altijd hetzelfde: aanzuigen, filteren en vervolgens weer terugblazen. Het aanzuigen van de lucht en het terugblazen gebeurt allemaal in dezelfde ruimte zonder afzuigkanaal naar buiten. Met een luchtreiniger wordt dus geen verse lucht aangezogen van buiten. Welk filter het meest effectief is om in de luchtreiniger te plaatsen hangt van het type vervuiling af in de ruimte.

Luchtreinigers met ionisatiefilter

Een ionisatiefilter wordt ingezet als de vervuiling in een ruimte vooral bacteriën, (fijn)stof, tabaksrook, schimmels, virussen, pollen, micro-organismen en huisstofmijt zijn EN de lucht NIET vochtig. Wanneer de lucht vochtig is, door bijvoorbeeld vetlucht, wordt eerder gekozen voor HEPA filter.

Luchtreinigers met ionisator zorgen door middel van hoogspanning dat negatieve ionen aan de lucht worden toegevoegd. Deze ionen zijn moleculen die een elektrische lading hebben gekregen in het hoofdfilter. Negatieve ionen komen ook in de natuur voor (vooral na een onweersbui). Bij sommige mensen geven negatieve ionen een ontspannend en fris gevoel.

Werking van ionisatiefilters

De binnenlucht wordt continu vervuild door positieve ionen zoals bacteriën, (fijn)stof, tabaksrook, schimmels, virussen, pollen, micro-organismen en huisstofmijt. Deze geuroverlast zorgt voor gezondheidsproblemen. Een luchtreiniger met ionisatiefilter kan deze vervuilers uit de lucht filteren.

Het ionisatiefilter zorgt ervoor dat de concentratie negatieve ionen vermeerderd zodat de vervuilers (positieve ionen) zich meer en meer aan elkaar hechten en neerslaan in het filter door middel van elektrisch geladen plaatjes. Op die manier worden ze dus uit de lucht onttrokken en zal schone lucht terug geblazen worden.

Voor professioneel gebruik (kantoren, hallen, magazijnen, werkruimtes, etc.) heeft Euromate diverse luchtreinigers met een ionisatiefilter als hoofdfilter. Zowel voor kleine ruimtes (Grace ElectroMax en Visionair ElectroMax) maar ook voor de wat grotere ruimtes (HFE en SFE).

Kiezen tussen een ionisatie- en een HEPA filter

Het voordeel van een ionisatiefilter is natuurlijk een betere luchtkwaliteit. Een nadeel van een luchtreiniger met ionisator kan ontstaan als er geen gebruik wordt gemaakt van een ventilatiesysteem.

Luchtreiniger met HEPA filters

Een luchtreiniger met HEPA filter zorgt ervoor dat allerlei soorten vervuiling (tot 0,3 micron) uit de lucht wordt gehaald. Denk ook hierbij aan (fijn)stof, rook, schimmels, bacteriën, huidschilfers en allergenen van de huisstofmijt. Het grote verschil met een ionisatiefilter is dat een HEPA filter niet werkt op basis van elektrische lading en dus wel geplaatst kan worden in een ietswat vochtige ruimte. Een HEPA filter is gemaakt van materiaal dat bestaat uit zeer dunne glasvezels die in papier zijn gevat.

HEPA betekent: High Efficiency Particulate Air. Alle HEPA filters zijn luchtfilters die minimaal 85% en maximaal 99,99% van alle stofdeeltjes van 0,3 micrometer (µm) tegenhouden. De mate van luchtfiltering is afhankelijk van het specifieke filtertype. Iedere HEPA-filter bevat een Europese Norm 1822:2009 en is in verschillende classificaties te vinden. De classificatie wijst aan in welke mate (uitgedrukt in %) deeltjes groter dan 0,3 micron worden weg gefilterd:

E10 > 85 %
E11 > 95 %
E12 > 99,5 %
H13 > 99,95 % > 99,75 %
H14 > 99,995 % > 99,975 %
U15 > 99,9995 % > 99,9975 %
U16 > 99,99995 % > 99,99975 %
U17 > 99,999995 % > 99,9999 %

Alleen als een filter binnen bovenstaande classe valt mag het een HEPA filter genoemd worden. Voor professioneel gebruik (kantoren, hallen, magazijnen, werkruimtes, etc.) heeft Euromate diverse professionele luchtreinigers met allerlei type filters. Het hangt altijd van de situatie af en vervuilingsgraad welke combinatie luchtreiniger en hoofdfilter het beste is.

Bij Euromate werken experts die te allen tijde bereid zijn om hun kennis met u te delen en ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit van de binnenlucht weer optimaal is. Vragen? Neem dan contact op via het volgende formulier: contact met Euromate.

Lees Interacties