Skip links

Wat is een luchtreiniger met ionisator?

luchtreiniger-met-ionisator 

Wat is een luchtreiniger met ionisator?

Een luchtreiniger met ionisator haalt (fijn)stof en andere schadelijke deeltjes zoals tabaksrook, bacteriën, schimmels, pollen, huisstofmijt, virussen en micro-organismen uit de lucht. In een luchtreiniger zit een ventilator die de lucht in beweging zet. Aan de ene kant zorgt dit voor een zuigende werking (de lucht wordt aangetrokken). Hoe groter dit vlak des meer lucht aangetrokken wordt. Anderzijds wordt de lucht die door de luchtreiniger gaat teruggeblazen aan de ruimte. Een luchtreiniger met een ionisator bevat dus een ionisator qua hoofdfilter. De aangezogen lucht gaat door de ionisator (die de lucht reinigt) en wordt schoon terug geblazen. Een luchtreiniger met ionisator bevat als hoofdfilter een ionisator.

Wat is er uniek aan een luchtreiniger met ionisator?

Een ionisator zorgt door middel van hoogspanning dat negatieve ionen aan de lucht worden toegevoegd. Ionen (ook wel electroden genoemd) zijn moleculen die een elektrische lading hebben gekregen. In de natuur komen ze ook voor (vooral na een onweersbui) en geven de mens een ontspannend en fris gevoel.

De buiten- en binnenlucht wordt steeds meer beïnvloed door positieve ionen wat (jammer genoeg) tot steeds meer gezondheidsproblemen leidt. De hoeveelheid negatieve ionen worden steeds minder,….de veroorzaker hiervan is de mens die allerlei vervuiling aan binnen- en buitenlucht toevoegt. Een ionisator kan de hoeveelheid positieve deeltje verminderen. Negatieve ionen hebben een lucht reinigende werking omdat vrijwel alle deeltjes die in de lucht hangen positief zijn geladen en deze elkaar aantrekken en hechten. Als de concentratie negatieve ionen vermeerderd gaan de stofdeeltjes zich meer en meer aan elkaar hechten en neerslaan in het filter. Op die manier worden ze uit de lucht onttrokken.

De Euromate luchtreiniger met ionisator (ElectroMax genaamd) is een luchtreiniger die de lucht aantrekt, de positieve deeltjes aanzuigt (gewoon via de lucht), de deeltjes vervolgens een negatieve lading meegeeft, neerslaat en ten slotte door bepaalde elektrisch geladen metalen plaatjes de vervuiling aan zich laadt hechten.

Voordelen van een luchtreiniger met ionisator

Een luchtreiniger met ionisator verhoogt de luchtkwaliteit door de meest kleine stofdeeltjes naar zich toe te trekken. Het is vooral geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor bepaalde stofmijten, pollen, (fijn)stof, micro-organismen, bacteriën en schimmels die zich in de lucht in huis of kantoor bevinden.

Een luchtreiniger met ionisator helpt goed voor mensen met snelle irritatie aan de luchtwegen (astma, hooikoorts, enz). Mensen met dergelijke problemen hebben er minder last van als ze hoog in de bergen zijn. Dat komt doordat daar een verhoogde concentratie aan negatieve ionen is. Eigenlijk exact wat een luchtreiniger met ionisator doet. In de praktijk plaatst Euromate vrijwel overal luchtreinigers met ionisator: kantoren, rookruimtes, bedrijfshallen, particuliere (slaapkamer), ziekenhuizen.

Nadelen van een luchtreiniger met ionisator

Door een lading aan de binnenlucht mee te geven kan het molecuul (O2) gesplitst worden. Er ontstaan 2 lossen zuurstofatomen die (als ze in aanraking komen met een zuurstofmolecuul) ozon kunnen vormen (O3). Ozon kan in extreme concentraties giftig zijn. Daarom is ventilatie in een ruimte altijd benodigd. Ozon ontstaat dus vrijwel nooit,….niet iets om bang van te worden! Het gebeurt vrijwel alleen als er een verkeerde luchtreiniger wordt geplaatst met beperkte ventilatie. Euromate is een professioneel bedrijf dat er altijd voor zal zorgen dat er een luchtreiniger met ionisator wordt geplaatst die geen ozon zal vormen.

Een ander nadeel kan zijn indien de ruimte erg vochtig is. In dat geval werkt een luchtreiniger met ionisator minder goed en wordt aangeraden om naar een ander type hoofdfilter uit te kijken, bijvoorbeeld met HEPA-filter.