Skip links

Wat is een HEPA luchtreiniger?

HEPA luchtreiniger

Wat is een HEPA luchtreiniger?

Heel kort door de bocht, een Hepa luchtreiniger is een luchtreiniger met als hoofdfilter een HEPA filter. Maar wat is een Hepa filter? HEPA is van origine ontwikkeld voor de ruimtevaart maar wordt nu dus ook gebruikt in luchtreinigers om vervuiling uit de binnenlucht te filteren. HEPA betekent letterlijk: High Efficiency Particulate Air. HEPA zijn luchtfilters die tussen minimaal 85% en maximaal 99,999995% van alle stofdeeltjes van 0,3 micrometer (µm) tegenhouden, afhankelijk van het specifieke filtertype. Een HEPA-filter is gespecificeerd in de Europese Norm 1822:2009 van de Europese Unie en is in verschillende classificaties te vinden:

E10> 85 %
E11> 95 %
E12> 99,5 %
H13> 99,95 %> 99,75 %
H14> 99,995 %> 99,975 %
U15> 99,9995 %> 99,9975 %
U16> 99,99995 %> 99,99975 %
U17> 99,999995 %> 99,9999 %

Alleen als een filter binnen bovenstaande classe valt mag het een HEPA filter genoemd worden. Een H13 of H14 filter wordt meestal aangeraden bij aanschaf van stofafzuiging met HEPA filter. Deze classificatie wijst op een filtratie van respectievelijk 99,75% en 99,97%, dus alle stofdeeltjes groter dan 0,3 micrometer (µm) worden tegengehouden.

Hoe werkt een Hepa luchtreiniger?

In een HEPA luchtreiniger zit een ventilator die de lucht in beweging zet. Enerzijds zorgt dit voor een zuigende werking (de lucht wordt aangetrokken). Anderzijds wordt de lucht die door de HEPA luchtreiniger gaat teruggeblazen. Het mooie is dat door de lucht die in beweging wordt gezet er een lucht reinigende toepassing kan worden toegevoegd door middel van het plaatsen van een HEPA filter. Zoals reeds hierboven vermeld heeft het HEPA filter een aantal classificaties. Hiermee weet men tot welke deeltjesgrootte wordt verwijderd.

De praktijk: welke deeltjes kan een HEPA luchtreiniger filteren en wat niet?!

Een HEPA luchtreiniger haalt deeltjes uit de lucht met een effectiviteit van 99,97% en die zo klein zijn als 0,3 micron. Hoe klein is eigenlijk 1 micron? Eén micron is een miljoenste deel van een meter (heel klein dus). Een haar is ongeveer 70 micron dik en net met het blote zichtbaar. Een HEPA luchtreiniger verwijdert een breed scala aan verontreinigingen uit de lucht: zoals grof stof, fijn stof, bestanddelen van rook, schimmels, bacteriën, huidschilfers en allergenen van de huisstofmijt uit de lucht.

De binnenlucht in de medische sector, zorg maar ook in scholen, bedrijven, enz. zijn vervuild allerlei verontreinigingen die met een HEPA filter zijn te filteren. Hiermee wordt de lucht weer schoon. Luchtreiniging is ook wel echt nodig want onze neus, mond en keel kunnen alle verontreinigingen simpelweg niet opvangen en komen dus in de longen. Daar veroorzaken ze allerlei klachten: astma, ademhalingsproblemen en “sick building syndrome”. Een HEPA luchtreiniger zorgt ervoor dat al deze klachten drastisch verminderen of zelfs worden opgelost!

Een HEPA luchtreiniger moet periodiek worden onderhouden om de goede werking te kunnen blijven garanderen. HEPA filter wordt door het (intensieve) gebruik vuiler en vuiler. Er komt dus een moment dat deze vervangen moet worden. De kosten hiervan zijn gering maar het is wel echt nodig om een schone lucht te kunnen blijven garanderen. HEPA filters worden na gebruik als afval afgevoerd en zijn dus niet herbruikbaar in tegenstelling tot een luchtreiniger met ionisator.