Skip links

Interview Industriebouw: ‘Neem luchtreiniging mee in het ontwerp’

Industriebouw magazine september 2021
Euromate zet zich in voor betere aanpak luchtverontreiniging in bedrijfshallen

In alle industriële werkomgevingen – van distributiecentrum tot productielocatie – is sprake van overlast door luchtvervuiling, met name veroorzaakt door (fijn)stof. Desondanks wordt professionele luchtreiniging vaak pas achteraf toegepast en wordt het gezien als een lastige sluitpost. Dat is een gemiste kans, aldus marketing manager Annelies de Jong van Euromate. “Je moet het eigenlijk al in de ontwerpfase meenemen om tot een optimale aanpak te komen. Op die manier kun je een enorme meerwaarde creëren.”

Specialistische kennis

Het begint allemaal met het inventariseren van de bedrijfsprocessen in de hal. Het aantal mensen, de werkzaamheden die ze uitvoeren, de indeling van de hal en de luchtstromen bepalen samen de stoflast. Het inventariseren hiervan vereist specialistische kennis, een must om te kunnen bepalen waar problemen gaan ontstaan en hoe je die effectief kunt aanpakken. Bedrijven denken vaak dat ze de boel wel op orde hebben omdat ze een klimaatsysteem hebben. Dit zorgt er echter niet voor dat lucht afdoende wordt gereinigd. Daar moet je echt meer voor doen.”

Vijfenveertig jaar ervaring

Euromate houdt zich al ruim 45 jaar bezig met het realiseren van een beter binnenklimaat bij organisaties: van klaslokalen, praktijkruimtes voor tandartsen en huisartsen, en kapsalons tot sportscholen, kantoren en industriële hallen. Daarvoor zijn tal van professionele oplossingen beschikbaar. “Niet alleen stof is hinderlijk, er kan ook overlast zijn door o.a. geuren en gassen, vet en oliën, tabaksrook en natuurlijk het coronavirus”, vervolgt De Jong. “De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat men zich meer bewust is geworden van het belang van goede ventilatie en luchtreiniging, maar wat ons betreft zou er vooral bij het ontwerp van industriële werkomgevingen veel meer aandacht voor moeten zijn.”

Winst op alle gebieden

Uiteindelijk is er alleen maar winst te behalen bij een schone werkomgeving. “Bij de ingebruikname van een hal wordt de luchtvervuiling meestal langzaam maar zeker zichtbaar én merkbaar. Op de langere termijn zorgt opgehoopt stof bijvoorbeeld voor storingen bij heftrucks of loopbanden. En dan hebben we het nog niet over de gezondheidseffecten op de werknemers. Alle reden dus om serieus werk te maken van luchtreiniging.”

Contact

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op via 076-5789567 of request@euromate.com. Onze medewerkers helpen u graag!

Lees Interacties