Skip links

Holland Packing pakt gezondheidsrisico’s van houtstof aan!

De uitdaging bij Holland Packing

Holland Packing ontwikkelt, produceert en levert kisten, kratten, houten en kartonnen verpakkingen. Niet alleen naar eigen standaard maar ook naar de specifieke wensen en eisen van de opdrachtgever. Bij het bewerken en verwerken van hout komt houtstof vrij dat zich gemakkelijk door de lucht verspreid en zich afzet in de neus, keel en luchtwegen. Hierdoor kunnen serieuze gezondheidsrisico’s ontstaan. Hout bevat stoffen die de huid, ogen en slijmvliezen irriteren. Bij Holland Packing had men veel last van stof, met name sluimerstof welke niet wordt afgezogen door de bronafzuiging op de machines.

Hoe er een einde kwam aan de grote hoeveelheid houtstof in de lucht

De verpakkingswerkzaamheden bij Holland Packing vinden veelal plaats in een risicovolle omgeving. In werkplaatsen en fabrieken, nabij machines en installaties. De veiligheid èn gezondheid van de medewerkers verdient bij Holland Packing de hoogste aandacht. Een verbeterde binnenluchtkwaliteit hoort daar natuurlijk bij. De (gezondheids)klachten van het personeel uitte zich vooral in een stofneus. De stofmeting die werd uitgevoerd door Dick Stoorvogel van Euromate onderstreepte de noodzaak van goede luchtreiniging. Euromate installeerde vier HFE/SFM-25 industriële luchtreinigers en grote tevredenheid bij de klant is het resultaat: “Wij zijn super tevreden over de werking van de luchtreinigers. Het sluimerstof is nagenoeg verdwenen en onze medewerkers merken het verschil. Zij hebben veel minder last van stof!” (citaat de heer Thijs van der Made | mede-eigenaar van Holland Packing).

Wat zegt de wet over houtstof?

[bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid | Arboportaal]

Voor de risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) moet de werkgever de blootstelling aan houtstof beoordelen. Voor hardhoutstof moet een werkgever de bepalingen volgen zoals die gelden voor de kankerverwekkende en mutagene stoffen. Voor hardhoutstof geldt op de arbeidsplek een wettelijke grenswaarde in de lucht van 2 mg/m3 als gemiddelde bij acht uur blootstelling. De streefwaarde is 0,2 mg/m3 en dit betekent dat de werkgever ook inderdaad moet proberen deze lagere waarde te realiseren. Bij het nemen van maatregelen om blootstelling aan houtstof te verlagen, is een werkgever verplicht de arbeidshygiënische strategie te volgen. Eén van de aanbevolen maatregelen is niet te vegen, maar houtstof en fijnstof juist af te zuigen. Dat zorgt in de eerste plaats voor een verbeterde binnenluchtkwaliteit, bespaart op schoonmaakkosten en beperkt het explosiegevaar. Als er geen stof in de ruimte is, kan er ook geen explosie plaatsvinden. Een halve milimieter houtstof of meer zorgt al voor explosiegevaar.

Meer weten? Bekijk ook eens onze luchtreiniger houtstof.

Neem contact met ons op voor meer informatie!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

Lees Interacties