Skip links

Hoeveel fijnstof komt er vrij door vuurwerk?

hoeveel-fijnstof-komt-er-vrij-door-vuurwerk

Hoeveel fijnstof komt er vrij door vuurwerk?

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept de hulp in van burgers om rond de jaarwisseling de vuurwerksmog in hun woonplaats in kaart te brengen. 75 personen verspreid over het hele land meten dan de verhoogde concentratie fijnstof die wordt veroorzaakt door vuurwerk, meldt het RIVM op 8-12-2016.

De deelnemers krijgen speciale meetinstrumenten die zijn voorzien van een eenvoudige stofsensor en een chip die de gegevens verzamelt. Deze metingen worden vervolgens doorgegeven aan een database van het RIVM en zijn vrijwel direct te volgen op de website samenmetenaanluchtkwaliteit.nl. Het doel is om te zien hoeveel (fijn)stof in de lucht ontstaat door het afsteken van vuurwerk.

Een goed initiatief van het RIVM, maar denkt u ook wel eens na over fijnstof in uw werkomgeving?

Het stuk bewustwording en de actie die daarop volgt vanuit het RIVM vinden wij een goede ontwikkeling. Want uiteindelijk wil het RIVM een nieuw luchtmeetnet opzetten en daarbij ook de hulp van burgers gebruiken. Maar denk je ook wel eens na over de hoeveelheid fijnstof in je werkomgeving? Op veel plekken bestaat een mogelijke blootstelling aan fijnstof en medewerkers zijn zich hier niet altijd van bewust. Dat loopt uiteen van houtstof dat vrij komt in werkplekken waar hout gezaagd wordt tot fijnstof dat afkomstig is van toner van laserprinters en kopieer apparatuur. Van hoge concentraties fijnstof en allergenen op scholen door ventilatietekort tot de stoffige werkomgeving van een tandtechnische laboratorium of een logistiek distributiecentrum.

Fijnstof voorkomen is beter dan genezen

De beste manier om niet blootgesteld te worden aan fijnstof is voorkomen dat het in de lucht kan komen. De effecten van blootstelling aan fijnstof manifesteren zich niet direct, maar na jarenlange blootstelling heeft het blijvende (gevaarlijke) effecten op de gezondheid. Euromate staat voor het inademen van pure lucht. Juist de binnenluchtkwaliteit op de werkplek is onze specialiteit. Met onze geavanceerde luchtreinigers kunnen we bijna iedere vorm van luchtvervuiling grondig aanpakken.

Een GRATIS fijnstofmeting op uw werkplek

Met onze Pure Air Scan bekijkt u samen met onze adviseur de risicovolle ruimtes. De analyse en meting voert RPS, een onafhankelijk bureau, voor ons uit. De resultaten en het advies bespreekt onze Euromate-collega met jou. Bel of mail ons voor een afspraak. Dat weet jij ook snel of je met een gerust hart kunt ademhalen op je werkplek.

Bronvermelding: www.nu.nl

Lees Interacties