Skip links

Hoe schoon is jouw zakdoek na een dag werken ?

stofafzuiging-vieze-neus

Je neus snuiten in een zakdoek is een goede graadmeter voor de luchtkwaliteit op je werk. Helaas komt het maar al te vaak voor dat deze zwart ziet. Je neus is (naast je mond) je persoonlijke inlaat van lucht (en mogelijk rondvliegend stof). Gelukkig is je neus voorzien van slijmvliezen en meer en daarmee een eerste filter maar hoe gezond zou een vuile zakdoek zijn ?

Wanneer je op internet een zoektocht begint naar “effecten van vuile lucht op werk” dan kom je reeds snel terecht op de website van ARBOPORTAAL. Zij schrijven heel mooi; “Zonder dat je het ziet kan de lucht op het werk van slechte kwaliteit zijn en daarmee voor veel klachten zorgen” Ervaring leert dat de lucht op de werkplek vaak enorm af wijkt van de buitenlucht. Op de werkplek kunnen de concentraties van stoffen, gassen en dampen door werkprocessen veel hoger liggen, zonder dat dit te zien of te ruiken is. Bovendien zorgen mensen en processen op de werkplek voor een toename van stofdeeltjes in de lucht. Opvallend is dat ARBOPORTAAL de werkplek enkel ziet als een kantoorplek waar vanwege kleding en de slijtage van huishoudelijk textiel en vloerbedekking de lucht vervuilt. Maar hoe zit het dan in de Nederlandse magazijnen en productielocaties. Beter gezegd. Wat de is de kwaliteit van uw werklucht ?

Vraag maar eens aan je collega’s ofdat zij wel eens last hebben van onderstaande klachten;

  • last van de luchtwegen/astma;
  • irritatie aan de ogen en huid;
  • het optreden van allergische reacties;
  • hoofdpijn;
  • concentratieproblemen.

Als deze klachten bij veel mensen in hetzelfde ruimte voorkomen en mag je stellen dat ze werk/gebouw gerelateerd zijn (sick-building-syndrome).

stofafzuiging-deeltjes-in-de-lucht

Wat doe je er tegen?

Natuurlijk begin je bij de “bron”. Door de aanwas van stof hier te reduceren neem je al veel weg. Alleen blijkt maar al te vaak dat dit niet afdoende of zelfs eenvoudig niet mogelijk is. Het eerste alternatief lijkt dan ventileren. Maar is dit wel het beste wanneer je weet dat ventileren naast voordelen ook duidelijk nadelen kent.

stof-afzuiging

Want wat je afzuigt moet je ook weer (liefst gefilterd en in de winter verwarmd) aanvoeren en een beetje installatie is kostbaar. Een alternatief is het filteren van de lucht middels recirculatie met behulp van industriële luchtfilters. Wil je hier meer over weten neem dan contact met ons op!

Lees Interacties