Skip links

Hoe schoon is de lucht in jouw buurt? 3 top tools voor een directe check!

Het probleem met de lucht om ons heen is, dat we het niet altijd kunnen zien of het nu echt schoon is of niet. Gelukkig leven we in een tijd waar dit geen beperking meer hoeft te zijn. Wil je checken hoe de lucht in jouw buurt is? Gebruik dan deze handige tools en apps.

Top 3: Environmental Performance Index

De Yale universiteit heeft heel veel data verzameld over de luchtkwaliteit over de hele wereld en er een overzichtelijke kaart van gemaakt. Je kunt de data niet alleen per land bekijken, maar op de computer ook een grote aantal steden aanklikken, plus de meest vuile krachtcentrales. Met hulp van de kleuren kun je snel en makkelijk zien welke landen en steden het meest gevaarlijk zijn als het gaat om luchtvervuiling en dus enorme baat hebben bij luchtfiltering.

Ga hier naar de Environmental Performance Index van de Yale universiteit.

Top 2: Real Time Air Quality Map

Uitgebreidere data vind je op de website van de World Air Quality Index. De kaart is gekoppeld aan Google Maps en geeft real-time data van steden over de hele wereld. Met hulp van kleuren kun je ook hier meteen zien in welke gebieden de lucht “safe” is.
Verder is het mogelijk om voor elke stad historische data over de luchtkwaliteit, maar ook temperatuur, wind en vocht te bekijken. Een geweldige tool dus voor de “air nerds” onder ons.
Voor nog gemakkelijker gebruik heeft de site een app voor Android ontwikkeld. Hiermee kun je overal ter plaatse checken hoe de luchtkwaliteit is.

Ga hier naar de Real Time Air Quality Map.

Top 1: World Air Quality Index

World Air is een super handige app waarmee je niet alleen de lucht van je eigen stad kunt checken maar direct kunt vergelijken met andere steden. Net als bij de meeste weer applicaties heb je een lijstje met steden waarvan je niet alleen de Air Qualitity Index maar ook het weer voor de aankomende dagen kunt bekijken. Bovendien bestaat de mogelijkheid om statistieken over de meest vervuilde, meest schone en meest populaire steden te bekijken. Een top app voor het dagelijks gebruik, vooral als je op vakantie bent in verontreinigde gebieden.

AQI en PM2.5 – Wat betekenen nu al die cijfers? Dit moet je weten!

De kwaliteit van de lucht wordt in PM2.5 gemeten. PM staat hier voor “Fine Particulate Matter” en 2.5 staat voor deeltjes of druppels die 2.5 microns of kleiner zijn. Als er te veel van in de lucht zijn kan dit behoorlijk schadelijk zijn voor het menselijk lichaam. De WHO geeft aan dat een waarde tot 10 microgram per kubiek meter veilig is.

Daarnaast heb je nog de Air Quality Index. Deze heeft een scala van 0 t/m 500. Hier worden de PM2.5 waardes omgerekend. Een concentratie tussen 0 en 12 microgram fijnstof per kubieke meter ligt tussen 0 en 50. Waardes tussen 0 en 50 zijn veilig, maar ook waardes tussen de 51 en 100 zijn nog acceptabel.

En hoe is de lucht in jouw buurt? Doe de check en laat het ons weten in het commentaarveld onderaan!

Lees Interacties