Skip links

Hoe kunnen coronabesmettingen in het onderwijs een halt toegeroepen worden?

Er komen steeds meer geluiden dat corona de scholen hard treft. Medewerkers raken besmet en leraren met klachten moeten uit voorzorg thuisblijven. Hierdoor kunnen leerlingen soms niet naar school, gaan klassen in quarantaine en moeten sommige scholen zelfs tijdelijk dicht.


Hoe komt het dat de besmettingen op scholen toenemen?
Een grote oorzaak van de problemen is dat de ventilatie op veel scholen slecht geregeld is en het zuiveren van de binnenlucht lange tijd geen prioriteit is geweest. Inmiddels is er door minister Slob een landelijk team opgericht dat scholen moet helpen de ventilatie zo snel mogelijk op orde te krijgen. Voorzitter van dit Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen is Doekle Terpstra.

Wat doet het Landelijk Cöordinatieteam Ventilatie op Scholen?
Uiterlijk 1 oktober moet duidelijk zijn wat de status is van de ventilatie op de scholen. Doel is dat alle scholen op 1 oktober hun ventilatie hebben gecheckt. De leden van het team gaan scholen helpen om minimaal te voldoen aan de bestaande wettelijke normen voor ventilatie. Volgens het RIVM volstaan deze om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onze visie is echter dat de bestaande wettelijke normen voor ventilatie niet voldoende zijn. Dit wordt door steeds meer wetenschappelijke studies en experts bevestigd.

Hoe verspreidt het virus zich?
De verspreiding van het coronavirus in afgesloten ruimtes kan namelijk ontstaan doordat aerosolen (minuscuul kleine tot kleine druppeltjes) zich over een grotere afstand verspreiden en lang in de lucht kunnen blijven hangen. Het is daarom nodig om de lucht in binnenruimte(s) minimaal vijf keer per uur geheel te verversen. Hierop zijn de ventilatiesystemen in de meeste lokalen en andere ruimtes in scholen niet ingericht. Nu het buiten steeds kouder wordt is ventileren via openstaande ramen en deuren geen goed alternatief meer.

Hoe wordt er gehandeld in andere landen?
Zoals nu enorm speelt in de media is er een oplossing nodig voor scholen zodat kinderen veilig naar school kunnen gaan en besmettingen worden geminimaliseerd. In Duitsland en Amerika wordt de verspreidingsroute via aerosolen onderkend en worden maatregelen genomen om binnenruimtes coronaproof te maken. Dit kan met behulp van goede ventilatie en luchtzuiveringsapparaten. Zo heeft de stad New York 10.000 luchtreinigers gekocht voor de 1800 scholen in de stad.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Wat is de rol van luchtreiniging?
Bij Euromate maken we al 45 jaar luchtreinigers voor allerlei soorten vervuiling en weten door onze ervaring dat aerosolen een grote rol spelen in verspreiding van bacteriën en virussen. Dit zagen we bijvoorbeeld al langer bij scholen in Finland. Daar hebben wij met onze luchtreinigers een oplossing kunnen bieden. En we kunnen dat in Nederland ook.

Pilot op Nederlandse scholen
Wij zijn nu aan het kijken of we een of meerdere pilots kunnen inzetten op Nederlandse scholen. Er kan dan aangetoond worden dat goede ventilatie in combinatie met luchtreiniging echt werkt. Scholen kunnen voortaan gewoon open blijven, kinderen kunnen naar school en is er geen onderwijs op afstand nodig met alle nadelen die daarmee gepaard gaan. Meer weten of meedoen aan een pilot? Mail dan naar request@euromate.com.

Lees Interacties