Skip links

Hoe kan je de luchtkwaliteit verbeteren in een zorginstelling?

De luchtkwaliteit in de zorg veroorzaakt steeds vaker problemen voor het personeel en de patiënten. Denk hierbij onder andere aan geuroverlast, wat wordt veroorzaakt door medische behandelingen, lijflucht van de patiënt en het incontinentiemateriaal. Daarnaast lopen cliënten met het oog op bacteriën en virussen zoals COVID-19 een groter risico op infecties dan de gemiddelde burger.

Oorzaken infectierisico’s
Doordat cliënten vaak relatief dicht op elkaar leven en veel gebruikmaken van dezelfde ruimtes en materialen is er een groter risico op infecties. Ook factoren als een verminderde weerstand, slechtere persoonlijke hygiëne en het feit dat ze met meerdere (zorg)handelingen door verschillende (zorg)medewerkers te maken hebben dragen hieraan bij.

Het belang van gezonde binnenlucht
Het is de taak van de organisatie om het infectierisico zo klein mogelijk te maken. Een goed hygiënebeleid in combinatie met een gezond binnenklimaat is hiervoor noodzakelijk. De binnenlucht raakt door aanwezigheid van mensen en bepaalde materialen namelijk vervuild met vocht, geurstoffen en andere vervuilingen zoals ziekteverwekkers.

Uitdagingen op het gebied van ventilatie
Ventilatie is vaak een probleem door energiebesparende maatregelen zoals raamloze ruimtes en minder ventilatiecapaciteit in de luchtbehandeling. Door het recirculeren van ongefilterde lucht kan vervuiling zelfs in verschillende ruimtes verspreid worden.

De toegevoegde waarde van luchtreiniging
Het inzetten van (mobiele) luchtreinigers is een goede aanvulling op de bestaande ventilatiemogelijkheden. Door luchtreiniging worden nare luchtjes, virussen en bacteriën op een efficiënte manier uit de lucht gefilterd. De ruimte wordt daardoor constant voorzien van schone lucht waardoor een veilige omgeving wordt gecreëerd. Ook wordt de productiviteit van de medewerkers verhoogd en de verwarmde lucht wordt beter verspreid, wat een aangenamere omgeving oplevert.

Ervaringen van onze klanten in de zorgsector
Onze luchtreinigers worden al bij veel zorginstellingen naar tevredenheid ingezet. Ervaringen van klanten zijn onder andere:

“De luchtreiniger lost ongeveer 75% van het stankprobleem op. De andere 25% wordt gerealiseerd door een goed luchtbehandelings-systeem en de discipline van het personeel. De heer C.A. Kors, Teamcoördinator Techniek, Het Kennemer Gasthuis

“De oplossing voldeed aan onze twee voorwaarden: de geurtjes waren weg en de lucht werd gezuiverd van stof. Daarbij is er ook nog een verfrissende geur aan toegevoegd!” De heer Anne Kamstra, hoofd Technische Dienst bij Patyna Zorgcentrum

“Het scheelt mij zoveel tijd aan schoonmaken en het is beter voor onze gezondheid. Het zijn de kosten meer dan waard! De heer Onno van der Voorn, Hoofd Regionale faciliteiten, Haagse Wijk- en WoonZorg

Contact
Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een gezonde werk- en verblijfsomgeving in uw instelling? Neem dan contact met ons op via request@euromate.com.

Lees Interacties