Skip links

Het gevaar achter een brandschone afzuigkap

De buitenlandse keukens hebben Nederland al lange tijd geleden veroverd. Misschien is er wel geen volk dat zo uitheems eet als wij Nederlanders. De diversiteit aan keukens beperkt zich al lang niet meer tot de grote steden. Zelfs in (kleinere) dorpjes of op het platteland vinden we tapasrestaurants, shoarma zaken of houtskoolrestaurants. De laatste jaren hebben niet alleen de fastfood- en wokrestaurants, maar ook het ALL-YOU-CAN-EAT concept een vlucht genomen en vind je ze in bijna iedere stad. Wij Nederlanders genieten ervan; maar vaak zorgen deze restaurants ook voor geuroverlast, om nog maar niet te spreken over het gevaar dat op de loer ligt met ophopend vet in het afzuigkanaal.

Het gevaar achter een brandschone afzuigkap
Tijdens het koken en bereiden van eten komen er vrijwel altijd (ontvlambare) vet- en rookdeeltjes vrij. Deze belanden via de afzuigkap in het ventilatiekanaal waar het zich snel ophoopt. Ook ventilatoren raken doordrongen van vet. In restaurants ziet de afzuigkap er dan vaak wel brandschoon uit van buiten, maar daarachter ligt het anders. Een belangrijk vraagstuk is natuurlijk worden de juiste filters gebruikt en vindt er regelmatig en adequaat onderhoud plaats. Omdat de afzuigkanalen vaak zó vet zijn ontstaat er snel een schoorsteenbrand. Vetaanslag is een onderschat brandgevaar en moet serieuze aandacht krijgen. Als de vlam in de pan slaat kan het vuur door de afzuigkap in het afzuigkanaal terecht komen. Het zeer vlambare opgehoopte vet resulteert in een brand dat zich snel kan uitbreiden naar de rest van het gebouw. Een drama voor iedere restauranteigenaar. Een gevaar voor de medewerkers en de omgeving. Het schoonmaken van een afzuigkanaal kan eigenlijk alleen maar worden gedaan door een gespecialiseerd bedrijf. Professionele kennis en daarvoor geschikte apparatuur is nodig. Maar er bestaan gelukkig ook luchtfiltering oplossingen die vet-, rook- en roetdeeltjes filteren vóórdat deze het ventilatiesysteem ingaan.

Geuroverlast van keukens
In dichtbevolkte gebieden, winkelcentra, centraal stations etc. kan een restaurant ook voor veel stankoverlast zorgen. Bakluchten komen naar buiten en dringen andere winkels binnen of de luchtjes zijn irritant voor de mensen op straat of buurtbewoners. Niet voor niets dus dat er ook luchtvoorschriften zijn opgesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Stankoverlast kan ontstaan door geuren die ontsnappen aan de centrale afzuiging. Dat gebeurt natuurlijk al snel als er bijvoorbeeld ramen en deuren open staan. Maar als deze keurig zijn gesloten en het centrale afzuigsysteem niet afdoende is, is er maatwerk nodig. Om tot een aanvaardbaar niveau te komen moet tenminste worden voldaan aan de voorschriften die staan in de activiteitenregeling van InfoMil (onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu).

Hoe pak je vet, rook en geur effectief aan
Het reinigen van het ventilatiesysteem is een veeleisende en kostbare taak. Om te zorgen voor een flinke reductie van vetophoping in het afzuigkanaal kan een modulair keukenfiltratiesysteem van Euromate perfect worden ingezet. Dit filtersysteem verwijdert de kleinste deeltjes vet en olie in de lucht. U bespaart dus niet alleen op onderhoudskosten van het ventilatiesysteem…u voorkomt brand! En door het combineren van de juiste eenheden filtert u ook nog eens vervelende geuren. Dat is buiten de keuken goed merkbaar; de omgeving heeft geen last meer van bakluchten.

Wilt u meer weten over deze optimale en veilige filtratie voor uw professionele keuken? Vraag vrijblijvend meer informatie aan en zet de eerste stap naar een veilige werkomgeving!

Neem contact met ons op voor meer informatie!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees Interacties