Skip links

Het belang van schone binnenlucht op kantoor, zeker in coronatijd!

De vakantie zit er voor de meesten op en nu het bijna september is gaan veel mensen weer aan het werk. De coronacrisis is echter nog zeer actueel. Velen zullen hierdoor thuis moeten werken en komen incidenteel of in shifts naar kantoor, bijvoorbeeld voor vergaderingen of omdat de functie dit vereist.

Er komt steeds meer informatie beschikbaar over onderzoeken naar de verspreiding van het virus. Hierin wordt het essentieel belang van goede binnenlucht aangegeven. Als u terug naar kantoor gaat, weet u dan wat er daar allemaal in de lucht rondzweeft? Misschien bent u zich er niet zo bewust van maar het is wel heel belangrijk. In de lucht zitten bijvoorbeeld bacteriën en fijnstofdeeltjes waar je ziek van kunt worden. Én daar komt nu ook nog het coronavirus bij.

Besmettingsgevaar op de werkvloer
We zullen het even nagaan: de werkvloer is een verzamelplaats van personen uit verschillende huishoudens. Zij nemen mogelijk het coronavirus mee en anderen kunnen vervolgens besmet worden via aerosolen. Deze minuscuul kleine waterdruppeltjes, vermengd met kleine vaste deeltjes zoals virussen, fijnstof of pollen, worden al uitgestoten tijdens het praten! Een centraal klimaatsysteem kan deze deeltjes ook oppakken en verspreiden in het gebouw. Ook als u verder dan 1,5 meter van een besmet persoon verwijderd bent. Een dergelijke situatie vond mogelijk plaats bij een verzorgingshuis in Maassluis, waarbij een corona-uitbraak ontstond.

Andere belangrijke luchtvervuilingsbronnen
Een bijkomend probleem is dat door een centraal klimaatsysteem ramen in panden meestal niet open kunnen of mogen. Dit zorgt ervoor dat luchtvervuiling blijft hangen. Daarnaast staan er in kantoren diverse machines, zoals printers, die veelvuldig fijnstof uitstoten. Dit komt ook in onze longen terecht en kan doordringen tot in de bloedbaan. Met alle gevolgen van dien. Het verkort het leven als men vaak wordt blootgesteld aan fijnstof.

Een derde probleem is de terugkeer van chronische klachten die mensen ervaren door het kantoor. Het Sick Building Syndroom, zoals dit genoemd wordt, is een hardnekkig probleem in veel kantoren waarbij vervuilde binnenlucht aan de basis ligt.

Voorkom gezondheidsklachten met behulp van een goede luchtkwaliteit
Herkent u een of meerdere problemen? Dan is het goed om de luchtkwaliteit van uw kantoor na te laten kijken. Het kan veel gezondheidsklachten voorkomen voor u en uw collega’s en de terugkeer naar kantoor prettiger maken. Een luchtreiniger van Euromate kan de oplossing zijn. Een van onze adviseurs kan u hierbij uitstekend helpen. Wilt u meer informatie? Vul dan het onderstaande formulier in!

  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees Interacties