Skip links

Goed bewijs is belangrijk om schijnveiligheid te voorkomen in coronatijd

Sinds begin 2020 hebben we wereldwijd te maken met de coronapandemie. Waar er in eerste instantie nog veel onduidelijkheid was over het virus, de besmettingen en de verspreiding worden nu steeds meer onderzoeksresultaten gepubliceerd van studies over die onderwerpen.

Maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Het lijkt erop dat voldoende afstand houden en de hygiënemaatregelen helpen om de verspreiding van dichtbij, via grote druppels met virusdeeltjes, tegen te gaan. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor de aerogene transmissie van corona, dus via kleine druppels (aerosolen) die in de lucht blijven zweven. Onze visie hierbij is dat de wijze van ventilatie, gecombineerd met luchtreiniging, van groot belang is. Daarnaast is ook de juiste luchtcirculatie (in ventilatievoud en richting) belangrijk.

Niet alle producten die een ruimte coronaproof zouden moeten maken zijn betrouwbaar

Veel bedrijven bieden momenteel met behulp van bepaalde technieken mogelijke oplossingen om virusdeeltjes uit de lucht te verwijderen en zodoende een ruimte coronaproof te maken. Er worden hierbij regelmatig claims gemaakt die niet altijd wetenschappelijk onderbouwd zijn. Bij aanschaf van dergelijke producten kan er daarom schijnveiligheid ontstaan.

Ons advies: altijd onafhankelijk bewijs opvragen

Vanuit onze missie dat iedereen recht heeft op schone binnenlucht vinden wij het van belang dat men op een goede manier geïnformeerd wordt. Door u eerst in te lezen met behulp van de juiste informatie kan schijnveiligheid voorkomen worden. Wij adviseren daarom voor aanschaf van een bepaald product een onafhankelijk onderzoeksrapport op te vragen over de werking van die betreffende oplossing.

Let er dus op dat een apparaat getest is en dat de betreffende partij u van adequaat bewijs kan voorzien, zodat u zeker weet dat de claim die gemaakt wordt ook terecht is!

Lees Interacties