Skip links

Geuroverlast, een zorg in de zorg

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Precies 20 jaar geleden begon mijn carrière in de wereld van schone lucht. En ja, het is een cliché maar ook in deze wereld is er veel veranderd. Vooral het toegenomen bewustzijn dat er op goed geventileerde werkplekken met gefilterde lucht minder ziekteverzuim en meer productiviteit is, zal niemand meer verbazen. Daarnaast blijkt dat investeringen in schone lucht leiden tot kostenbesparing voor onderhoud aan apparatuur en techniek in het gebouw.

In Nederland verblijven we gemiddeld 70% van onze tijd op de werkplek binnen vier muren, thuis of ergens anders. Buiten de onzichtbare (fijnstof) vervuiling zijn de onaangename geuren herkenbare vormen van aantasting van de luchtkwaliteit in kantooromgevingen maar vooral ook in de zorgsector. Omdat het ons vroeg of laat uiteindelijk allemaal raakt, zou ik graag bij deze laatste groep even willen stilstaan, want wie heeft nou niet dat beeld van een verpleeghuis met de typische geur die je het liefst zo snel mogelijk vergeet.

De verschillen in verpleeghuizen die ik bezocht heb zijn groot. Het ene huis is niet meer van deze tijd en de ander hypermodern en voorzien van alle hedendaagse faciliteiten, inclusief restaurant voor bewoners uit de wijk, cliënten en bezoek waar de gemiddelde horecaondernemer jaloers op zou zijn.

Toch is er nog veel winst te behalen want oplossingen voor geuroverlast als gevolg van
incontinentieproblematiek zou het imago van deze sector aanzienlijk kunnen verbeteren. Het advies is dan ook om het probleem bij de bron aan te pakken; de lucht niet maskeren door een ‘plezierige’ geur toe te voegen en medewerkers coachen hoe de geuroverlast als gevolg van vervuild incontinentiemateriaal tot een minimum kan worden beperkt.

U wilt weten hoe uw collega’s in de zorg de geurproblematiek hebben aangepakt? Graag nodigen we u uit om uw gegevens achter te laten, dan sturen wij u verschillende voorbeelden toe.

Lees Interacties