Skip links

Fijnstof is er in alle soorten en maten. Wat zijn de risico’s?

Dagelijks hebben wij het over fijnstof. Op het nieuws en in actualiteitenprogramma’s is fijnstof regelmatig het onderwerp van gesprek. Je kunt de krant niet openslaan of je komt krantenkoppen tegen als “ZORGEN OM KLASSEN VOL FIJNSTOF” of “FIJNSTOF: LEVENSGEVAARLIJK VOOR WERKNEMERS!”

Fijnstof is er in alle soorten en maten, ook op de werkvloer. Staan jij en je collega’s tijdens het werk bloot aan (fijn)stof, dan zijn daar vast beschermende maatregelen tegen genomen. Het is goed om te weten met welke stoffen je in aanraking komt en wat de risico’s zijn op lange termijn. Vaak kun je stof met het blote oog gewoon waarnemen, maar veel stof is niet of nauwelijks te zien: fijnstof. De lucht waarin je werkt bevat stof, een verzameling van deeltjes. Deze deeltjes verschillen van grootte. Met fijnstof wordt het stof bedoeld waarvan de maximale diameter van deeltjes 10 µm bedraagt – of ook wel PM10 genoemd. PM staat voor particulate matter en het getal staat voor de maximale grootte van stofdeeltjes. In dit geval 10 micrometer (een duizendste millimeter). In iedere industriële ruimte of productieruimte heeft men wel te maken met stof, fijnstof, houtstof, droog stof of stof dat bestaat uit resten huidschilfer, bacteriën en schimmels. Grofweg is die vervuiling te verdelen in drie verschillende maten: kleiner dan 0.1 micrometer, kleiner dan PM2,5 en kleiner dan PM10.

Fijnstof, houtstof en droog stof in industriële ruimtes
In de omgeving waar je werkt kan fijnstof in verschillende verschijningsvormen voorkomen. Of het gevaarlijk is voor de gezondheid hangt samen met het soort luchtvervuiling en de concentratie van fijnstof of droog stof. Iemand die in de bouw of houtbewerking werkt, heeft te maken kwartsstof. Bij werkzaamheden als zagen, frezen en boren komt kwartsstof vrij. Kwarts staat genoemd op de lijst van kankerverwekkende stoffen. Er zijn daarom ook regels voor deze schadelijke stof en je kunt daar meer over lezen in de arbocatalogi van de Rijksoverheid. Los van de gevolgen op lange termijn zorgt fijnstof in werkplaatsen, productieruimtes en industriële ruimtes ook voor klachten op korte termijn. Denk hierbij aan loopneuzen, niezen, hoesten, kortademigheid en irritaties aan de ogen. Ook jeuk, huiduitslag of eczeem zijn veel gehoorde klachten van werken in een omgeving van (fijn)stof of droog stof.

Wat kun je doen tegen droog stof en fijnstof
Werk je in bijvoorbeeld een industriële ruimte waarin veel fijnstof, droog stof, grof stof vrijkomt dan moet jouw veiligheid voorop gesteld worden. Dan kan door middel van een professionele stofafzuiger of luchtreiniger en goede persoonlijke beschermingsmiddelen. Maar check ook eens of er een arbeidscatalogus is voor de bedrijfstak waarin je werkt. Daarin worden maatregelen omschreven tegen diverse risico’s. Daar kan fijnstof, industrieel stof, droog stof bij horen. Zorg verder voor een zo’n schoon mogelijke werkplek en maak gebruik van bronafzuiging op je gereedschap of werktafel.

Zorg dat je opgelucht kunt adem halen en weet wat de gevolgen zijn van werken met luchtvervuiling en gevaarlijke stoffen. Wil je meer informatie? Ben je geïnteresseerd in een luchtmeting om de luchtvervuiling op jouw werkplek in kaart te brengen? Stuur ons een mail!

Lees Interacties