Skip links

Einde gezondheidsklachten – Stofreductie in het metsellokaal

Driestar College heeft nevenvestigingen in Lekkerkerk en Leiden. De locatie Gouda telt vijf gebouwen, waarvan er vier heel dicht bij elkaar liggen. Zij bieden een breed onderwijsaanbod van praktijkonderwijs tot gymnasium. Ieder gebouw heeft zijn eigen onderwijssoort. Daarom voelt iedere leerling zich echt thuis. En dat is precies wat het Driestar College wil!

De uitdaging

Voor de leerlingen van de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg geldt dat ze vooral praktisch zijn ingesteld. Zij functioneren het beste als theorie en praktijk bij de lessen worden afgewisseld. Zo is er op de begane grond een metsellokaal waar de leerlingen de kneepjes van het vak leren. In dit lokaal ontstaat dagelijks veel stof, schadelijk kwartsstof zelfs. Kalkstof, droog stof en steenstof daalt neer op de vloer. Door de beweging van leerlingen in het lokaal en bijvoorbeeld het vegen werd het lokaal helemaal grijs van het stof. Zowel de docenten als de leerlingen klaagden hierover. De heer Grisnich, docent Driestar College: “Als je niet uitkijkt loop je te piepen. Je voelt gewoon dat je vol zit met stof, het zit vast in je longen. Als je een hele dag in het lokaal aan het werk bent ontstaan er serieuze klachten.” Het lokaal beschikte over een oude afzuiging die niet meer voldeed. Er werd ook geen regulier onderhoud meer gepleegd aan deze afzuiginstallatie. De heer Grisnich: “We kozen al voor nat vegen en hebben een veegmachine met stofzuiger aangeschaft, maar dan nog bleef er veel circulerend stof hangen.” De problemen zijn aangekaart bij de directie, voor hen is een gezonde omgeving voor leerlingen en docenten van groot belang, dus goedkeuring volgde voor de aanschaf van een passende oplossing.

De oplossing

Via internet kwamen kwam het Driestar College terecht bij Euromate. Adviseur Dick Stoorvogel heeft het College bezocht en na inventarisatie het voorstel gedaan voor een HFE-50 luchtreiniger. De heer Grisnich: “Wij mochten het apparaat eerst op proef in gebruik nemen. Dat was een perfect idee. Zo hebben wij echt kunnen ervaren hoe goed de luchtreiniger zijn werk doet. Soms zetten wij de luchtreiniger even uit. Je hoort het apparaat namelijk wel en tijdens de uitleg willen we goed verstaanbaar zijn. Erna krijgen we altijd direct reacties van de leerlingen of we de luchtreiniger weer aan kunnen zetten!” De lichamelijke klachten die ontstonden door de stofvorming zijn beduidend minder geworden en daar is het Driestar College blij mee. De heer Grisnich: “De installatie verliep soepel en er komt weinig hak- of breekwerk aan te pas. Hij doet precies wat we voor ogen hadden. We hebben ook wel gekeken naar vergelijkbare oplossingen in de markt. Je komt dan al snel bij complete afzuiginstallaties. Niet alleen is de aanleg veel ingewikkelder, het is ook een veel te dure investering.

Lees Interacties