Skip links

Een einde aan longklachten en vermoeide medewerkers van de gipskamer van het Erasmus MC-Sophia

Door de unieke combinatie van de specialismen Kindergeneeskunde en Kinderchirurgie samen met Kinder- en Jeugdpsychiatrie/-psychologie is het mogelijk complete zorg te bieden aan zowel kinderen als hun ouders. Niet alleen in Nederland, maar ook vanuit het buitenland worden patiënten doorverwezen naar het Sophia Kinderziekenhuis. Het Erasmus MC-Sophia is onderdeel van het grootste universitair medisch centrum van Nederland, het Erasmus MC. Het Erasmus MC staat voor een gezonde bevolking en excellente zorg door onderzoek en onderwijs. Het Erasmus MC-Sophia richt zich op zorg, onderwijs en onderzoek rondom ziekte en gezondheid van kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Het is het oudste en grootste kinderziekenhuis van Nederland.

DE UITDAGING
Op de gipskamer van het Sophia Kinderziekenhuis gaf de luchtkwaliteit al langere tijd problemen. De medewerkers klaagden over vermoeidheid. Daarnaast hadden zij te kampen met longklachten, zoals longontstekingen. In het ziekenhuis is klimaatbeheersing aanwezig, maar dit was niet afdoende voor de gipskamer. Patiënten komen op de afdeling om gips te laten zetten. Hier wordt veelal kunststof gips gebruikt, dat luchtdicht is verpakt. Bij het openen komen onaangename dampen vrij. Wanneer de patiënten na een aantal weken terugkomen wordt het gips verwijderd en daar wordt een mobiele gipszaag voor gebruikt. Deze is voorzien van een stofzuiger maar werkt niet voldoende met als gevolg dat de ruimte vol raakt met stofdeeltjes. Bij het verwijderen van het gips komt niet alleen stof vrij maar ook huidschilfers en onaangename geuren. Jeannette Zeevat: “We maakten ons zorgen. We zijn de hele dag aan het zagen. We hebben geen raam in de ruimte en één deur die vaak dicht zit. Het was ook niet zo moeilijk om in te zien dat het niet goed ging.”

DE OPLOSSING
Erasmus MC-Sophia werd benaderd door Euromate omdat zij graag wilden zien wat zij konden betekenen binnen een gipskamer. De timing was perfect omdat tegelijkertijd de klachten al speelden in het ziekenhuis. Het werd een win-win situatie. In overleg werd een luchtreiniger op proef geplaatst. Jeannette Zeevat: “We willen graag zuivere lucht in de gipskamers. Ik was erg benieuwd wat er zou gebeuren met een luchtreiniger en wilde graag met eigen ogen zien wat er werd gefilterd.”

Jeannette vervolgt: “Om diverse collega’s te overtuigen werd het filter goed bekeken. De filters zaten behoorlijk vol met stof, resten en huidschilfers. We voelen ons allemaal energieker aan het einde van de dag. Er is duidelijk minder stof en de geuren zijn neutraler. De luchtreiniger is natuurlijk aangeschaft. Het traject is zeer vriendelijk en soepel verlopen, niks dan lof voor Euromate!” De luchtreiniger staat continue aan op stand 2 en dat geluidsniveau is zeer acceptabel. In de gipskamer zijn de medewerkers dus verzekerd van een veilige en frisse werkruimte. Ook voor de patiënten is het een prettige atmosfeer. Dankzij het servicecontract worden de filters tijdig verwisseld en blijven zij beschikken over zuivere lucht.
Jeannette Zeevat: “De gipsvangers zijn emmers waarin de afvoer van de gootsteen uitkomt. Daarin wordt het gips opgevangen, aangezien dat niet in het riool mag komen. Dit wordt frequent vervangen en het stinkt enorm. De luchtreiniger zetten we dan even hard aan en de stank is dan zo weg!”

Citaat: Mevrouw Jeannette Zeevat, Gipsverbandmeester bij Erasmus MC Sohpia Kinderziekenhuis: “We voelen ons allemaal energieker aan het einde van de dag. Er is duidelijk zichtbaar minder stof. Daarbij zijn de geuren neutraal, wat prettiger is om in te werken!”

 

Lees Interacties