Skip links

Mijn eerste 5 maanden in de wereld van luchtreiniging

de wereld van luchtreiniging

Vijf maanden. Vijf maanden aan het werk bij Euromate als Export Manager. Een wereld gaat voor mij open in de letterlijke zin. Naast alle accounts die ik beheer in veel verschillende landen, krijg ik ineens te maken met voor mij totaal nieuwe producten.

Tijdens mijn eerste weken ben ik met veel collega’s op pad gegaan en heb ik veel over de producten geleerd. Euromate staat voor schone lucht. “Schone lucht”, wat is dat nu eigenlijk? Ik heb altijd gedacht dat de lucht die ik inademde toen ik op school zat, of lang geleden terwijl ik bij de grote gele “M” in het restaurant werkte of de laatste jaren op kantoor dat deze schoon was en gezond om in te ademen. Al deze bedrijven hadden toch een ventilatiesysteem of niet?

Helaas blijkt het tegendeel waar. Niet wat betreft het ventilatiesysteem, deze zijn altijd aanwezig, maar als je gaat kijken of de lucht schoon is of niet is het antwoord vaak teleurstellend. De ventilatiesystemen die er zijn worden meestal niet goed onderhouden en zijn vaak niet toereikend voor de bezetting of toepassing in het gebouw. Dit alles zorgt ervoor dat er in veel gevallen niet voldoende ventilatie is in de ruimte. Dat er regelmatig geen filters in deze systemen zitten om kleinere deeltjes uit de lucht te filteren zorgt voor nog meer problemen.

Als je aan mensen om je heen vraagt of ze last hebben van droge ogen of hoofdpijn gedurende de dag, verstopte bronchiën en andere kwaaltjes tijdens hun dagelijkse werkzaamheden, dan zullen veel mensen bevestigend antwoorden. Dan hebben we het nog niet eens over allergieën zoals hooikoorts en stof, Het merendeel van deze symptomen kun je terugvoeren op een slechte kwaliteit binnenlucht. Onze potentiele verkoopmarkt is dan ook enorm! Ik ben ervan overtuigd dat het grootste gedeelte van de mensen een luchtreiniger kan gebruiken in hun werk of thuissituatie.

Denk maar eens na hoe vaak je ergens komt waar het niet prettig ruikt. De sportschool ruikt muf, bij de kapper ruikt het naar verf en in de dierenwinkel komen onprettige geuren je ook tegemoet. Ga je bij oma op bezoek in het verzorgingstehuis dan ruikt het vaak naar ontlasting door mensen met incontinentieproblemen. Deze geurproblemen kun je verbloemen met chemische middelen die lekkerder ruiken, zoals Brise. Of je kunt de lucht echt ontdoen van problemen en de lucht reinigen.

Aan mij dan ook de taak om onze partners ervan te overtuigen hier zoveel mogelijk potentiële klanten over aan te spreken. Niet alleen over de stof in de lucht die men binnen inademt, maar ze ook laten praten over andere luchtvervuilers zoals geuren en gassen. Een zware taak, want je adviseert tenslotte in een product waar niet direct iets tastbaars uit komt. Hun klanten dienen te investeren in “schonere” lucht, iets waarvan ze vaak niet wisten dat ze het nodig hadden.

De keerzijde van deze strijd is de positieve feedback die je terugkrijgt. Tot nu toe zijn alle partners en klanten die ik gesproken heb erg positief. Voordat ze de knoop doorhakken en investeren in onze oplossingen wordt er altijd goed naar het budget gekeken, maar achteraf merkt iedereen het verschil. Medewerkers gaan zonder hoofdpijn naar huis, productiviteit neemt toe en de sfeer is beter. In kapsalons en zorginstellingen worden vervelende geuren uit de lucht gefilterd, in logistieke centra blijven de te vervoeren producten schoner en mensen op kantoor die last hadden van hooikoorts en huisstofmijt komen weer goed de dag door doordat onze luchtreinigers de pollen en stofdeeltjes uit de lucht filteren.

Ik kijk in ieder geval heel anders aan tegen de term “schone lucht” nu ik weet hoe onze producten werken en waarom deze ingezet worden. In de toekomst zal deze term alleen maar actueler worden, en wij zullen klaarstaan om zoveel mogelijk mensen hiervan te gaan voorzien!

Lees Interacties