Skip links

Dossier Coronavirus


COVID-19 is wereldwijd een hot topic. Er volgen continu nieuwe inzichten en invalshoeken met als doel het virus uiteindelijk een halt toe te kunnen roepen. Vanuit onze jarenlange ervaring op het gebied van luchtzuivering en aerosolen volgen wij de ontwikkelingen, met name op het gebied van ventilatie, uiteraard op de voet.

De bewustwording over de verspreiding van het virus in binnenruimten is wat ons betreft van groot belang. Daarom delen wij graag zoveel mogelijk relevante informatie. Houd deze pagina in de gaten voor tips, advies, nieuws en andere updates!

Toelichting belangrijke begrippen omtrent ventilatie
Wij merken dat er regelmatig onduidelijkheid is over de verschillende onderwerpen die met ventilatie te maken hebben. Daarom hebben wij op een overzichtelijke manier een korte uitleg gemaakt. Lees meer…

Wist u dat...

“... de verzuimkosten voor een zieke medewerker met een gemiddeld jaarinkomen € 410.- per dag bedragen? ”

“... de kosten voor een mobiele luchtreiniger per maand lager zijn dan de kosten voor een zieke medewerker per dag? ”

Tips voor een coronaproof kantoor of werkomgeving

Onze adviseurs krijgen steeds vaker de vraag hoe de binnenlucht van een kantoor of werkomgeving coronaproof gemaakt kan worden. En wat goede ventilatie nou eigenlijk inhoudt. Wat ons betreft zijn ventilatie en luchtreiniging onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij delen graag een aantal tips waarmee u stap voor stap aan de slag kunt gaan.

1. Inventariseer de mogelijkheden op het gebied van ventilatie
2. Zorg voor voldoende verse buitenlucht
3. Zorg ervoor dat vervuilde binnenlucht niet recirculeert
4. Investeer in goede luchtreiniging
5. Laat u goed adviseren

Lees alles over het coronaproof maken van je kantoor of werkomgeving…

Werking luchtreiniger Euromate bewezen door onafhankelijk onderzoek

Een recente studie van het gerenommeerde Finse onderzoeksinstituut VTT heeft aangetoond dat onze VisionAir Blue Line effectief is tegen het coronavirus. Dit onderzoek is gevalideerd door de Nederlandse onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO.

Virussen zoals COVID-19 kunnen zichzelf niet verspreiden. Daarvoor hebben ze een vervoerder nodig zoals een aerosol, welke uitgestoten wordt door o.a. mensen die praten, kuchen, hoesten en ademen.

Op basis van de filterefficiëntie en de aerosolafmetingen die mogelijk het SARS-CoV-2 (corona) virus bevatten, is geconcludeerd dat de geteste luchtreiniger het virus zal ingevangen. Daarmee wordt de aerosolconcentratie die mogelijk het virus bevat in een ruimte gedurende de werking van het systeem verlaagd.

 

Wilt u een kopie van het onderzoeksrapport ontvangen? Neem dan contact met ons op.

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Wist u dat...

“...je 80% van je leven binnen doorbrengt?”

“...de meeste besmettingen binnenshuis plaatsvinden!”

Rederij Celjo BV

KLANTREVIEW: “De gasten voelen zich veiliger na onze investering in een eersteklas luchtzuiveringssysteem van Euromate, dat bewezen effectief is tegen de verspreiding van het coronavirus” zegt Wendy Scheers van rederij Celjo.

Bij de rederij uit Deventer worden dagtochten op het water verzorgd. Om ook in coronatijd een veilig en verantwoord dagje uit te bieden hebben de eigenaars besloten om een van hun schepen, de Nirvana, te voorzien van luchtreinigers van Euromate.

Er is gekozen voor de VisionAir Blue Line Microbefree Global aangezien deze plug and play luchtreiniger tot wel 99.95% van de vervuiling, waaronder het coronavirus, uit de lucht filtert. Hierdoor kunnen de gasten weer onbezorgd genieten van een ontspannen dagje uit.KLANTREVIEW: “Met het huidige coronavirus zijn we blij dat onze luchtreiniger ook virussen uit de lucht filtert.”

Andries Meulendijks is Belevingsmanager bij Lucky Cat Tattoo: “Op onze werkplek hebben wij niet zozeer last van luchtvervuiling in de vorm van fijnstof. Wel is het zo dat we veel mensen over de vloer krijgen. Daardoor komen wij in contact met bacteriën en virussen die mensen kunnen meenemen.

Het is belangrijk dat wij op onze medewerkers kunnen rekenen. Onze agenda staat vaak ver vooruit vol gepland. Mocht er dan iemand ziek worden, komen we direct in de problemen. Lees meer…

BLOG: Het belang van schone binnenlucht op kantoor, zeker in coronatijd!

De vakantie zit er voor de meesten op en nu het bijna september is gaan veel mensen weer aan het werk. De coronacrisis is echter nog zeer actueel. Velen zullen hierdoor thuis moeten werken en komen incidenteel of in shifts naar kantoor, bijvoorbeeld voor vergaderingen of omdat de functie dit vereist.

Er komt steeds meer informatie beschikbaar over onderzoeken naar de verspreiding van het virus. Hierin wordt het essentieel belang van goede binnenlucht aangegeven. Als u terug naar kantoor gaat, weet u dan wat er daar allemaal in de lucht rondzweeft? Misschien bent u zich er niet zo bewust van maar het is wel heel belangrijk. In de lucht zitten bijvoorbeeld bacteriën en fijnstofdeeltjes waar je ziek van kunt worden. Én daar komt nu ook nog het coronavirus bij. Lees meer…

BLOG: Goed bewijs is belangrijk om schijnveiligheid te voorkomen in coronatijd.

Sinds begin 2020 hebben we wereldwijd te maken met de coronapandemie. Waar er in eerste instantie nog veel onduidelijkheid was over het virus, de besmettingen en de verspreiding worden nu steeds meer onderzoeksresultaten gepubliceerd van studies over die onderwerpen.

Vanuit onze missie dat iedereen recht heeft op schone binnenlucht vinden wij het van belang dat men op een goede manier geïnformeerd wordt. Door u eerst in te lezen met behulp van de juiste informatie kan schijnveiligheid voorkomen worden. Wij adviseren daarom voor aanschaf van een bepaald product een onafhankelijk onderzoeksrapport op te vragen over de werking van die betreffende oplossing. Lees meer…

BLOG: Aerosolen met coronavirusdeeltjes: volksvijand nummer 1!

Niet te zien, maar in verband gebracht met verspreiding van virussen zoals Corona. De afgelopen weken concluderen steeds meer onderzoeken en experts dat dit een bron is van besmetting.

Er zijn inmiddels talloze onderzoeken gedaan naar aerosolen en de verspreiding van het corona-virus. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) stelt dat er voldoende bewijs is voor de overdracht van het virus door aerosolen als veel mensen in een ruimte bij elkaar zijn. Lees meer…

Salon Coby

KLANTREVIEW: Ook in coronatijd zorgeloos naar de kapper bij Salon Coby. De salon in Leens, Groningen maakt al meer dan 30 jaar naar tevredenheid gebruik van de luchtreinigers van Euromate. Met behulp van de apparaten worden geuren van producten en aerosolen, zoals van hairspray, uit de lucht gefilterd.

Toen net voor de lockdown de luchtreinigers in storing gingen heeft eigenaresse Aletta Luimstra contact gezocht met Euromate. Toen ze hoorde dat de VisionAir Blue Line Microbe Free virussen en bacteriedeeltjes uit de lucht filtert, heeft ze besloten de oude apparaten te vervangen.

Niet lang nadat het contact was gelegd konden de nieuwe luchtreinigers geïnstalleerd worden. Hierdoor is niet alleen voor mevrouw Luimstra zelf, maar ook voor de werkneemsters en klanten een veilige omgeving gecreëerd. Mevrouw Luimstra: ‘Ik ben astmatisch, maar sinds de plaatsing van de VisionAir Blue Line MicrobeFree merk ik dat ik minder last heb’.

BLOG: Wat is ventilatie

Ventilatie of luchtverversing is het vervangen van de lucht in een ruimte, die om wat voor reden dan ook vervuild of verontreinigd is, door zuivere lucht. Het vervangen van de lucht kan op een natuurlijke manier of mechanisch gebeuren.

Een luchtwissel is het vervangen van 100% van de lucht in een ruimte door verse lucht. Wanneer we het dus over twee luchtwissels per uur hebben dan bedoelen we dat er twee maal per uur 100% van de lucht vervangen wordt door verse lucht. Men spreekt dan ook wel van een ventilatievoud van twee. Lees meer…

BLOG: Wat kost het u per dag als een medewerker corona krijgt?

Elke bedrijfseigenaar is bang dat er corona uitbreekt binnen het bedrijf. Waaruit bestaan de kosten voor ziekteverzuim? En hoe kunt u eraan bijdragen om ziekte te voorkomen of verdere besmettingen binnen het bedrijf tegen te gaan?

De maandkosten voor een goed werkende (mobiele) luchtreiniger zijn lager dan de verzuimkosten per dag van een werknemer die ziek of in quarantaine is vanwege corona. Wees dus wijs en investeer in luchtreiniging voordat u geconfronteerd wordt met verzuimkosten! Lees meer…

BLOG: Opgelucht ademhalen in coronatijd?

Personeel dat terugverlangt naar de dynamiek op kantoor. Leerlingen en docenten die met een goed gevoel ‘back to school’ willen. Mensen die behoefte hebben aan een flinke workout bij de plaatselijke sportschool. Er zijn steeds meer bewijzen dat dit veilig kan, mits de binnenlucht op een goede manier gezuiverd wordt. Uiteraard in combinatie met de overige coronamaatregelen.

Momenteel is wereldwijd veel aandacht voor de verspreiding van corona. Het was al duidelijk dat dit kan gebeuren op korte afstand, door bijvoorbeeld hoesten en kuchen. Nu blijkt uit steeds meer studies dat het virus ook op langere afstand via de lucht kan circuleren. Hoe werkt dit precies? Lees meer…

BLOG: Luchtreinigers op de werkvloer: helpt het tegen virussen en bacteriën?

Op het werk komt u natuurlijk ook in aanraking met personen waarvan u niet weet waar ze allemaal zijn geweest, en of ze eventueel iets onder de leden met zich mee dragen. Helpt een luchtreiniger dan om virussen en bacteriën te weren?

Virussen en bacteriën kunnen vast plakken aan andere kleine deeltjes in de lucht. Denk hierbij aan aerosolen, fijnstof en pollen. Een luchtreiniger van Euromate zorgt er voor dat deze luchtvervuiling uit de lucht worden gezuiverd. Lees meer…

BLOG: Warme dagen? Pas op voor de airco!

Veel mensen en bedrijven zetten de airco aan als het warm is. Logisch, maar daar schuilt een gevaar voor de gezondheid in. Zeker nu in tijden van het coronavirus!

Virusdeeltjes kunnen namelijk door een airconditioner verspreid worden door de ruimte. Er zijn zelfs onderzoeken die constateren dat virusdeeltjes door middel van aerosolen en een centraal airconditioning systeem door het hele gebouw zou kunnen reizen. Lees meer…

Corona en ventilatie in de media

In diverse media is momenteel veel aandacht voor de verspreiding van het coronavirus via ventilatie. Er wordt onder andere aangegeven dat ventilatie op basis van recirculatie, waarbij de lucht ongezuiverd gecirculeerd wordt en/of niet de juiste (zuiverings)filters gebruikt worden, besmettingen in de hand kan werken.

Wat ons betreft dient hier een onderscheid gemaakt te worden in de verschillende ventilatie-systemen die voorhanden zijn. Onze ervaring is namelijk dat door een goede positionering van een geschikte luchtreiniger, voorzien van de juiste techniek en de juiste filters, de lucht gereinigd wordt en de luchtwissels per uur (oftewel ventilatievoud*) verhoogd kunnen worden. Hierdoor kan het risico op besmetting in de betreffende ruimte flink gereduceerd worden.

Onze R&D afdeling heeft een systeem ontworpen waarbij tot wel 99,95% van de vervuiling uit de lucht gefilterd wordt, waaronder het coronavirus. Dit is onlangs bevestigd door het Finse onderzoeksinstituut VTT en onderschreven door TNO. Meer informatie over de VisionAir Blue Line luchtreiniger.

* Ventilatievoud is de hoeveelheid frisse lucht die per uur wordt aangezogen gedeeld door het volume van de totale ruimte. Als de ventilatievoud 2 is, dan wordt de lucht in die ruimte 2 keer per uur volledig vervangen. Bron: website Maurice de Hond

Links naar interessante artikelen:

Over Euromate

Euromate is al ruim 45 jaar dé specialist op het gebied van luchtreiniging, luchtzuivering en luchtfiltering. Wij helpen organisaties en mensen om de luchtkwaliteit binnen te verbeteren. Wij geloven dat schone binnenlucht een substantieel recht is voor iedereen en de basis voor een gelukkig en gezond leven.

Toen het coronavirus de wereld in zijn greep kreeg, vonden we dat we een oplossing moesten zoeken die dit virus kan minimaliseren. Ons zeer ervaren research en developmentteam heeft een filterpakket ontwikkeld dat door het Finse onderzoeksinstituut VTT is getest op de afvang van coronavirusdeeltjes. Dit is zeer effectief gebleken!

Op zoek naar een oplossing om het coronavirus te minimaliseren?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.