Skip links

CO2? Wat moet je ermee?

Zoals we in onze vorige blog al schreven: bij het uitademen komt er CO2 vrij, een gas waarvan de concentratie in de lucht eenvoudig gemeten kan worden. Naast de CO2 die uitgeademd wordt komen er ook aerosolen in de lucht bij het uitademen. Aerosolen zijn kleine druppeltjes die uit de luchtwegen vrijkomen tijdens het ademen, het praten, roepen of zingen. Deze aerosolen zijn klein, ongeveer 0,5 μm tot ongeveer 100 μm. Doordat deze aerosolen klein zijn, kunnen ze langere tijd in de ruimte blijven zweven.

CO2 opbouw in een ruimte

Naarmate personen in een ruimte meer inspannende activiteiten uitoefenen produceren ze ook meer CO2 en dus aerosolen. Zo zal, in vergelijking met licht ademen, fluisteren gemiddeld al 6x meer aerosolen produceren, gewoon praten 17x meer, roepen 34x meer en zingen zelfs 250x meer. Omdat je CO2 gemakkelijk in de lucht kunt meten wordt dit als indicator gezien om te herleiden hoe het met de binnenluchtkwaliteit gesteld is.

Besmettingsrisico

Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat aerosolen de hoofdroute zijn waarlangs de besmettingen verlopen. Bij een besmet persoon bevatten aerosolen virusdeeltjes die andere personen kunnen infecteren. De kans op infectie hangt af van de hoeveelheid virusdeeltjes die een vatbaar persoon inademt. Dit betekent dat het risico op infectie via aerosolen verminderd kan worden door het voorzien van ventilatie en luchtzuivering.

Zoals eerder gezegd kunnen we uit de aanwezigheid van CO2 in de lucht aflezen hoe het met de binnenluchtkwaliteit gesteld is. Hoe hoger de CO2; hoe meer vervuilende deeltjes in de lucht. Dus: hoe beter de binnenluchtkwaliteit, hoe kleiner het risico op besmetting! Daarom moet men streven om in de binnenlucht een CO2-concentratie te hebben van vergelijkbare concentratie als van de buitenlucht (± 400 ppm). Aangezien vervuiling van de lucht in een binnenruimte meer blijft ‘hangen’, stellen we dat de CO2-concentratie lager moet zijn dan 800 ppm om te spreken van een redelijk goede binnenluchtkwaliteit.

Wat als ventilatie alléén niet voldoet?

Voor een volwassen persoon die een lichte activiteit uitvoert is een minimaal ventilatiedebiet (dit is de hoeveelheid lucht die ververst/gereinigd moet worden per uur, per persoon) van 40 m3/u noodzakelijk. Deze minimale waarde zal hoger zijn bij intensieve activiteiten aangezien er dan ook meer CO2 en aerosolen worden geproduceerd.

In de praktijk zien we dat het in de meeste gebouwen niet haalbaar is om de ventilatiesystemen aan te passen zodat ze voldoende ventilatiedebiet leveren om aerosolen en CO2 te reduceren.

Verschil tussen ventilatie, verluchten en luchtreiniging?

Bij ventileren zorgt een mechanisch systeem voor een bepaald ventilatiedebiet per uur. Het systeem brengt een bepaalde hoeveelheid verse buitenlucht de ruimte binnen en voert een gedeelte van de binnenlucht af naar buiten.

Bij verluchten (natuurlijke ventilatie) zet je ramen open en stroomt er zo verse lucht binnen. Echter is dit niet bij alle weersomstandigheden ideaal, denk maar aan vrieskou of hete zomerdagen. De mensen in de ruimte zullen zich hier niet comfortabel bij voelen.

Ventilatie en verluchten

Op het plaatje ziet u dat de lucht door de ruimte heen wordt bewogen. Het wordt gemixt met verse lucht en vervuilde deeltjes worden verspreid.

Bij luchtreiniging wordt de lucht uit de ruimte aangezogen door een luchtreiniger. In het apparaat wordt de lucht door meerdere filtertechnieken gezuiverd en weer teruggeblazen in de ruimte. Er hoeft geen kanaalwerk aangelegd te worden en de lucht houdt dezelfde temperatuur.

Luchtreiniging en co2

Op het plaatje ziet u dat de lucht door de luchtstroming in de luchtreiniger wordt aangezogen en er gereinigd weer uitkomt. U ziet de vervuiling in de ruimte dus verminderen.

 

Welke actie moet u nemen?

Om een inschatting te maken van uw huidige binnenlucht-situatie moet er onder andere gekeken worden naar de aanwezigheid van een mechanisch systeem, nominale capaciteit van de ruimtes/gebouw, het ventilatiedebiet in m3/u per persoon, het aantal mensen per ruimte, hun fysieke inspanning, tijdsduur in de ruimte, CO2 concentraties, etc. Er komt dus veel bij kijken! Om u te helpen hebben we een beslisboom voor u gemaakt:

Wat te doen bij te hoge co2

Wat moet u doen om besmetting te voorkomen? Met deze beslisboom kunt gemakkelijk zien wat er moet gebeuren.

 

Euromate heeft voor elke situatie een passende oplossing. Voor de kosten van 1 kopje koffie per dag heeft u al een luchtreiniger voor een kantoor, klaslokaal, sportruimte, eetzaal, verpleegruimte, etc. Laat u goed adviseren!

Wij helpen u graag: +31 (0)76-5789 567, vul onderstaand formulier in of email request@euromate.com

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wat te doen bij te hoge co2

Lees Interacties